Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na schab po bosmańsku dostałam od cioci. Robię go w kilka chwil, a jego smak powala na kolana
YouTube/@przysmaki.

Ten przepis na schab po bosmańsku dostałam od cioci. Robię go w kilka chwil, a jego smak powala na kolana

26 października 2023

Zwykle ze schabu robiłam kotlety schabowe. Jednak odkąd dostałam od cioci przepis na schab po bosmańsku, właśnie tak przyrządzam to mięso. Jest soczyste, mięciutkie, a sos zachwyca smakiem. Polecam przepis na wyśmienity schab po bosmańsku.

Schab po bosmańsku rozpływa się w ustach

Schab jest mięsem, które często wykorzystujemy w kuchni. Robimy z niego kotlety schabowe, doskonałe polędwiczki, czy dodajemy to mięso do zapiekanek. Ja często robiłam kotlety schabowe, bo są smaczne i proste w przyrządzeniu.

Jednak teraz zmieniłam swoje kulinarne zwyczaje. Wszystko dzięki cioci, od której dostałam przepis na schab po bosmańsku. Sos z cebuli, marchewki i koncentratu pomidorowego sprawia, że danie jest obłędnie pyszne. Polecam przepis na ten pyszny obiad.

schab
YouTube/@przysmaki.
Jesienią zawsze dodaję to do ciasta na kopytka. Są pyszne, mięciutkie i kusząco złociste

Jak zrobić schab po bosmańsku?

Składniki:

  • 1 kg schaby
  • mąka ziemniaczana
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 1 litr wody
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka curry

Schab kroimy w paski, obtaczamy w mące ziemniaczanej i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Cebulę siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mięso zdejmujemy z patelni i wkładamy warzywa. Smażymy je 5 minut.

Następnie dokładamy usmażony schab, wlewamy wodę i wsypujemy przyprawy. Wszystko mieszamy i dusimy 30 minut . Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Po tym czasie danie jest już gotowe do podania.

Schab po bosmańsku polubi nawet niejadek

Schab po bosmańsku jest mięciutki, soczysty i ma wyrazisty smak. Sos idealnie pasuje do mięsa i sprawia, że to danie każdemu smakuje . Mięso możemy podawać z ryżem, ale pasują do niego też ziemniaki.

Schab po bosmańsku przygotujemy łatwo i w krótkim czasie. To danie wystarczy nawet na 2 obiady. Mięso smakuje jeszcze lepiej po ponownym podgrzaniu. Polecam ten przepis, bo to smaczny i prosty pomysł na wyborny obiad. Pisaliśmy o tym, jak zrobić schab po francusku. Radziliśmy też, jak przyrządzić schab w pieczarkowym sosie.

schab
YouTube/@przysmaki.

Źródło: YouTube/@przysmaki.

Gotuję, obieram i układam w słoikach. To mój ulubiony sposób na przechowywanie jajek
Ostatnio robię to zamiast zwykłych kanapek. Nie uwierzysz, co się ukrywa pod kiełbasą
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy