Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na surówkę Colesław dostałem od znajomego. Smakuje lepiej niż w KFC
fot. Canva

Ten przepis na surówkę Colesław dostałem od znajomego. Smakuje lepiej niż w KFC

18 listopada 2024

Coleslaw to klasyczny dodatek do hamburgerów i innych mięsnych dań. Według tego przepisu powstanie jej doskonała wersja. Świetnie sprawdzi się zimą do pieczonych mięs czy latem do grillowanych dań.

Sałatka coleslaw jak z KFC

Polacy przyjęli sałatkę coleslaw jak swoją. Jednak nie jest to Kolesław – staropolskie imię ani szacowna forma słowa „koleś”. Jej nazwa pochodzi zapewne od holenderskiego słowa kool oznaczającego kapustę i sla – uproszczonej formy tego oznaczającego sałatkę .

Karierę coleslaw zrobił zaś w USA , gdzie przyjął się jako podstawowa forma surówki z kapusty, świetny akompaniament do dań mięsnych, z których słyną Stany Zjednoczone. Tak z zachodu sałatka trafiła też do nas razem z sieciami fast food, takimi jak KFC , które serwuje ją do dziś.

surówka z pietruszką
fot. Canva
Sanepid znów apeluje do Polaków. Kupiłeś to mięso, koniecznie wyrzuć

Domowy coleslaw

Smak coleslawa jak w KFC można jednak z łatwością odtworzyć w domu. W końcu to surówka i nikt nie prześcignie Polaków w przyrządzaniu jej. A zatem zaopatrzmy się w kapustę i kilka prostych składników – i do dzieła.

Składniki

  • 350 g białej kapusty
  • 150 g czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól, pieprz

Surówka z kapusty

Kapustę dzielimy na ćwiartki . Wykrawamy głąb, odrzucamy zewnętrzne liście i kroimy w cienkie paseczki. Te przekładamy do miski.

Marchew ścieramy na tarce o grubych okach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Składniki mieszamy w misce dodając ½ łyżeczki soli, miód i sok z cytryny.

Surówkę mieszamy z majonezem i jogurtem . Próbujemy i przyprawiamy do smaku. Składniki sałatki coleslaw można wzbogacić np. o kukurydzę, rodzynki czy odrobinę startego chrzanu .

Wypróbuj też przepisy na babciną zupę ogórkową i pierogi ze szpinakiem .

surówka z czerwoną kapustą

Makłowicz robi barszcz czerwony inaczej niż wszyscy. Nie każdy by się na to zdecydował
Wiele osób nie wie, które orzechy są najzdrowsze. Odpowiedź zaskakuje, miej na uwadze
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy