Ten przepis na surówkę Colesław dostałem od znajomego. Smakuje lepiej niż w KFC
Coleslaw to klasyczny dodatek do hamburgerów i innych mięsnych dań. Według tego przepisu powstanie jej doskonała wersja. Świetnie sprawdzi się zimą do pieczonych mięs czy latem do grillowanych dań.
Sałatka coleslaw jak z KFC
Polacy przyjęli sałatkę coleslaw jak swoją. Jednak nie jest to Kolesław – staropolskie imię ani szacowna forma słowa „koleś”. Jej nazwa pochodzi zapewne od holenderskiego słowa kool oznaczającego kapustę i sla – uproszczonej formy tego oznaczającego sałatkę .
Karierę coleslaw zrobił zaś w USA , gdzie przyjął się jako podstawowa forma surówki z kapusty, świetny akompaniament do dań mięsnych, z których słyną Stany Zjednoczone. Tak z zachodu sałatka trafiła też do nas razem z sieciami fast food, takimi jak KFC , które serwuje ją do dziś.
Domowy coleslaw
Smak coleslawa jak w KFC można jednak z łatwością odtworzyć w domu. W końcu to surówka i nikt nie prześcignie Polaków w przyrządzaniu jej. A zatem zaopatrzmy się w kapustę i kilka prostych składników – i do dzieła.
Składniki
- 350 g białej kapusty
- 150 g czerwonej kapusty
- 1 marchewka
- ½ cebuli
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Sól, pieprz
Surówka z kapusty
Kapustę dzielimy na ćwiartki . Wykrawamy głąb, odrzucamy zewnętrzne liście i kroimy w cienkie paseczki. Te przekładamy do miski.
Marchew ścieramy na tarce o grubych okach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Składniki mieszamy w misce dodając ½ łyżeczki soli, miód i sok z cytryny.
Surówkę mieszamy z majonezem i jogurtem . Próbujemy i przyprawiamy do smaku. Składniki sałatki coleslaw można wzbogacić np. o kukurydzę, rodzynki czy odrobinę startego chrzanu .
Wypróbuj też przepisy na babciną zupę ogórkową i pierogi ze szpinakiem .