Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na syrop z czarnej porzeczki dostałam od babci. Robię teraz, a w zimie jestem za to sobie wdzięczna
Fot. YouTube/BabciaEwaGotuje

Ten przepis na syrop z czarnej porzeczki dostałam od babci. Robię teraz, a w zimie jestem za to sobie wdzięczna

19 czerwca 2024

Czarna porzeczka jest pełna smaku i doskonale wpływa na nasze zdrowie. Dlatego robię z niej syrop, który zwykle używam zimą. Receptura babci na ten zdrowy przysmak nie ma sobie równych.

Syrop z czarnej porzeczki najlepszy

Czarna porzeczka ma słodko-kwaśny smak i bogata jest w witaminę C. Poprawia naszą odporność, obniża poziom złego cholesterolu i reguluje poziom glukozy we krwi . Czarna porzeczka znana jest też z właściwości antynowotworowych i pomaga zapobiegać uszkodzeniom wątroby.

Dlatego warto wykorzystać ją w kuchni. Robię syrop z czarnej porzeczki, który stosuję zimą, gdy łapię infekcje. Taki smakołyk dodaję też do deserów , owsianki i lodów . Smakuje rewelacyjnie i jest bardzo zdrowy. Syrop z czarnej porzeczki robię z przepisu babci. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Uwaga Babcia Gotuje. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

syrop
Fot. YouTube/BabciaEwaGotuje
To ciasto jogurtowe z borówkami jest hitem w moim domu. Używam tylko 5 składników, rodzina nie może się nachwalić

Jak zrobić syrop z czarnej porzeczki?

Składniki:

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 400 ml wody
  • ½ kg cukru

Przygotowanie syropu zacznij od starannego wypłukania porzeczek. Przełóż je do garnka i wlej wodę. Od momentu zagotowania, gotuj 10 minut . Następnie przecedź syrop, a owoce, które zostały na sicie, wyrzuć.

Następnie do przecedzonego soku wsyp cukier, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Gorący syrop nalej do wcześniej wyparzonych słoików . Brzeg słoików dokładnie wytrzyj i zakręć słoiki. Słoiki odstaw do góry dnem na ściereczce, żeby ostygły.

Syrop, który przyda się nie tylko zimą

Słoiki pasteryzuj w garnku wyłożonym ściereczką. Pamiętaj, żeby słoiki oddzielić też ściereczkami. Zalej je letnią wodą do ¾ wysokości słoików . Gdy woda zacznie się gotować, zmniejsz gaz i pasteryzuj około 30 minut.

Po pasteryzacji słoiki wyjmij z garnka i ułóż na ściereczce do góry dnem. Syrop z czarnej porzeczki pysznie smakuje i rewelacyjnie pachnie . Polecam każdemu przepis dzięki, któremu zrobisz ten rarytas. Pisaliśmy o tym, jak upiec ciasto, które jest lepsze od szarlotki. Informowaliśmy o błędach, jakie Katarzyna Bosacka wytyka Polakom podczas robienia schabowych.

syrop
Fot. YouTube/BabciaEwaGotuje

Źródło: YouTube/BabciaEwaGotuje

Zdjęcia: screen YouTube/BabciaEwaGotuje

Uwielbiam tę surówkę z rzodkiewki i ogórka. Robię ją chwilę, rodzinie aż się uszy trzęsą
Mieszam płatki z owocami i wkładam do piekarnika. Nie znam lepszego sposobu na śniadanie na słodko
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy