Bosacka wytyka Polakom największy błąd podczas robienia schabowych. Każdy ma go na sumieniu
Kotlety schabowe to jedno z najukochańszych dań Polaków. Niestety, błędy podczas ich przyrządzania też są częste. Katarzyna Bosacka zwraca uwagę na jeden z takich błędów. Popełnia go każdy, kto zajmuje się kuchnią.
Schabowe, czyli ulubiony obiad Polaków
Lubisz kotlety schabowe? Wiele osób za nimi przepada. Są pełne smaku, soczyste i pożywne. Ich zaletą jest też łatwość przygotowania. Potrzeba niewiele czasu, by przyrządzić schabowe. Do tego ziemniaki, kapusta lub buraczki i znakomity obiad jest gotowy.
Okazuje się jednak, że to smaczne i proste danie może być też problematyczne. Podczas przyrządzania schabowych każdy z nas popełnia pewien błąd. Zwraca na niego uwagę Katarzyna Bosacka i alarmuje. Ten błąd może być szkodliwy dla zdrowia. Natychmiast trzeba go wyeliminować.
Mieszam z miodem i zalewam nim ogórki. Bliscy je jedzą aż im się uszy trzesąTego błędu więcej nie popełniaj
Rozbijanie schabowych jest konieczne podczas przygotowywania tego dania. W czasie tej czynności nie chcemy brudzić tłuczka do mięsa i chwytamy się powszechnego sposobu. Mianowicie rozbijamy mięso przez folię spożywczą. Wiele osób właśnie tak przyrządza kotlety schabowe.
Jednak Katarzyna Bosacka przypomina, że używanie folii podczas rozbijania mięsa, jest szkodliwe dla naszego zdrowia. Drobinki folii mogą przeniknąć do kotletów. Znana dziennikarka ostrzega na swoim Instagramie:
Rozbijanie mięsa przez folię to tak, jakbyśmy smażyli na plastiku. To może być niebezpieczne dla zdrowia
Eksperta podpowiada, czym zastąpić tak powszechną folię. Co możemy zrobić?
Powoli rozbijaj kotlety
Katarzyna Bosacka podpowiada, by po prostu powoli i delikatnie rozbijać mięso. Wówczas folia nie będzie nam potrzebna. Dziennikarka zwraca też uwagę na inne błędy, które robimy podczas przyrządzania kotletów schabowych:
Nie należy używać plastikowej deski do krojenia mięsa. To może być niebezpieczne dla zdrowia. Polecam używać drewnianej deski, która jest bardziej naturalna i bezpieczna
Jednocześnie dziennikarka radzi, by kotlety smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Zimny olej sprawi, że mięso będzie piło tłuszcz. Warto pamiętać o tych zasadach, by cieszyć się smacznym i zdrowym posiłkiem. Pisaliśmy o tym, jaki owoc odstraszy ślimaki z ogrodu. Podawaliśmy przepis na gołąbki bez zawijania w prostym i smacznym sosie.
Źródło: pysznosci.pl