To ciasto jogurtowe z borówkami jest hitem w moim domu. Używam tylko 5 składników, rodzina nie może się nachwalić
To klasyczne – bo pieczone – ciasto bez grama mąki pszennej ani jej odpowiednika to bardzo ciekawy deser. Jest doskonałą bazą do owoców, a tych w sezonie nigdy dość. Owoce w śmietanowej bazie zapieczone są w masie jogurtowej, co czyni ten deser naprawdę niezwykłym.
Ciasto jogurtowe
Takie ciasto to właściwie odmiana puddingu. Wymyka się klasyfikacjom, ale łatwo znaleźć podobnego rodzaju desery w różnych zakątkach Europy. Przepis, który tu podajemy, jest niezwykle łatwy, a ciasto bardzo szybko się przygotowuje.
Wystarczy tylko pomieszać kilka składników, które praktycznie zawsze mamy pod ręką. Skrobię kukurydzianą można oczywiście zastąpić ziemniaczaną, a do ciasta dodać dowolne składniki, jak np. prażone orzechy. Jednak najlepiej sprawdza się ono z owocami.
Wzięła bób i pokazała jak zrobić z niego zupę. Ludzie kompletnie zwariowali na jej punkcieCiasto z owocami
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Bake Only. Pokazana jest tam nieposłodzona wersja ciasta. Do borówek polecamy jednak odrobinę miodu. Co innego gdybyśmy użyli naprawdę słodkich truskawek lub ciemnych czereśni.
Składniki
- 400 g jogurtu greckiego lub skyru
- 2 garści borówek
- 4 jajka
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki miodu
Owocowy deser
Jogurt wykładamy do miseczki i rózgą mieszamy z jajkami na gładką masę. Dodajemy miód i rozprowadzamy go dokładnie w cieście. Na koniec mieszamy je ze skrobią kukurydzianą.
Ciasto przelewamy do foremki i dodajemy tyle owoców, ile nam się podoba – byle ciasto zachowało swoją strukturę. Pieczemy przez ok. 50-60 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto można po wierzchu posypać cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na ciasto z owocami z płatków owsianych i łatwą, ekspresową karpatkę.