Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ten sposób na przechowywanie rosołu pokazała mi babcia. Zupa nie psuje się w lodówce nawet przez kilkanaście dni
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 30.06.2024 18:00

Ten sposób na przechowywanie rosołu pokazała mi babcia. Zupa nie psuje się w lodówce nawet przez kilkanaście dni

Fot. Shutterstock/tomeqs
Fot. Shutterstock/tomeqs

Jak przechowywać rosół? Babcia zna najlepszy sposób. Dlatego z niego korzystam i każdemu polecam. Dzięki niemu ulubiona zupa Polaków wytrzyma w lodówce przez długi czas.

Ciesz się dłużej smakiem rosołu

Rosół cenimy za jego smak i dobroczynne właściwości dla naszego zdrowia. Rozgrzewa, pomaga zwalczyć infekcje i je po prostu pyszny. Przyrządzamy tę znakomitą zupę z doskonałego mięsa, smacznych warzyw i długo ją gotujemy. Wszystko po to, by uzyskać ten wyjątkowy smak i aromat rosołu.

Jednak jak przechowywać rosół? Przecież nie chcemy, by nasze wysiłki poszły na marne. Od dawna korzystam ze sposobu nie tylko na gotowanie rosołu, ale też na jego przechowywanie. Jest skuteczny i dzięki niemu zupa w lodówce może długo stać. Polecam go każdemu. 

rosół
Fot. Canva/fotogal
Natnij obraną cebulę i wrzuć ją do wrzącej wody. Po 30 minutach przetrzesz oczy ze zdumienia

Jak przechowywać rosół?

Moja babcia zawsze wekowała rosół. Jak to zrobić? Trzeba zacząć od odcedzenia zupy i ponownie ją zagotować. Następnie rosół przelewamy do wyparzonych słoików. Teraz szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

 Słoiki przykrywamy kocem i w ten sposób zostawiamy do ostygnięcia. Gdy będą już zimne, to wstawiamy je do lodówki. Tak przygotowany rosół wytrzyma nawet kilka tygodni w lodówce. Jednocześnie pojawia się pytanie, czy można mrozić rosół? Odpowiedź znajdziesz poniżej. 

Czy mrozić rosół?

Rosół można mrozić, ale musimy wyjąć z niego warzywa i mięso. Chłodny rosół trzeba przelać do specjalnych pojemników do mrożenia lub do woreczków strunowych. Warto pamiętać, by nie napełniać ich do końca, bo ciecz zwiększy swoją objętość. To mogłoby spowodować pęknięcie woreczków.

Na każdym pojemniku musimy koniecznie napisać datę mrożenia. Rosół w zamrażarce można przechowywać maksymalnie pół roku. Zupę można też przelać do foremek na lód. Takie domowe kostki rosołowe będą świetnym dodatkiem do zup, sosów i dań jednogarnkowych. Pisaliśmy o tym, jak w prosty sposób zrobić pulchne bułeczki kawowe. Podpowiadaliśmy, jak nie można myć malin. 

rosół
Fot. Canva/Qwart

Źródło: przepisy.pl