Tłusty czwartek: Jak rozpoznać pączka najwyższej jakości?
Pączki do najzdrowszych i najlżejszych smakołyków nie należą. Jeśli jednak wybierzemy wyrób najwyższej jakości, przy Tłustym Czwartku możemy bezpiecznie sięgnąć po ten rarytas. Wiemy, na co zwrócić uwagę, decydując się na zakup pączka w cukierni. Sprawdź, jakie kryteria powinien spełnić wyrób, by był smaczny.
Najlepsze są pączki przyrządzone w domu. Nie każdy jednak chce i może sobie pozwolić na smażenie wyrobu we własnej kuchni. Dla tych z was, którzy chcą oszczędzić sobie trudu mamy wskazówki pomocne w wyborze gotowych wyrobów.
Zwróćmy uwagę na wygląd pączka
Kupując pączki, powinniśmy ocenić ich kształt, kolor oraz jakość lukru. Jeżeli specjał jest ciemnobrązowy, istnieje szansa, że do jego przygotowania wykorzystano sporą ilość cukru. Dobry pączek będzie charakteryzowała delikatna piaskowa barwa i charakterystyczny jasny pasek na środku.
Takie ciastko z pewnością nie było smażone zbyt długo i nie wchłonęło tłuszczu. Tej pewności nie możemy mieć, gdy wybierzemy paczki o intensywniejszej barwie. Z pączka lepiej też zrezygnować, jeżeli pokryty jest grubą warstwą polewy czy lukru, która utrudnia ocenę koloru wypieczonego ciasta.
Decydując się na lukrowany specjał, należy dobrze przyjrzeć się strukturze cukrowej masy. Jeżeli jest ona gruba, popękana lub łatwo odpada, najpewniej jest niskiej jakości. Istnieje też duża szansa, że producent spieszył się przy przygotowaniu i pokrywał nią gorące pączki. To także stawia jakość wyrobu pod znakiem zapytania.
Kształt pączka też jest istotny
Warto wiedzieć, że wybór kulistego wypieku może nie być najlepszym pomysłem. Wypieki o nieregularnych kształtach, owalne i lekko spłaszczone z dużą dozą prawdopodobieństwa zostały wykonane ręcznie. Będą zdecydowanie smaczniejsze niż idealnie okrągłe pączki wytwarzane na taśmie produkcyjnej.
Równie ważny co kształt, będzie rozmiar pączka. Tradycyjny wypiek tłustoczwartkowy, zdaniem cukierników, powinien mieścić się w dłoni i wystarczać na mniej więcej trzy kęsy. Jeśli jest większy, istnieje ryzyko, że do ciasta dodano substancji spulchniających.
Cena i miejsce zakupu mają znaczenie
Dobry pączek nie będzie tani. Składniki, które wykorzystuje się do zrobienia wysokiej jakości wypieków, czyli świeże mleko i jaja, dobrze dobrana mąka i wysokogatunkowe masło swoje kosztują.
Jeżeli smażenie odbywa się w cukierni i do tego ręcznie, cena wyrobu będzie wyższa niż koszt podobnie wyglądającego produktu nabytego w markecie. W tym roku pączki tanie nie będą również ze względu na rosnące ceny. Jednak zdecydowanie lepiej będzie zjeść jedną smaczną sztukę niż kilka takich, które przyprawią nas o zgagę.
Źródło zdjęcia: canva/wideonet
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: fakt, kuchnia.wp