Długo przed świętami wyrabiam dojrzewający piernik staropolski. Musi leżakować tygodniami. Jest najlepszy
![Piernik staropolski w misie](https://images.iberion.media/images/1920/Piernik_staropolski_w_misie_cee250e8cd.jpg)
Dojrzewający piernik staropolski jest świątecznym rarytasem znanym wielu smakoszom. Przygotowanie wymaga czasu, a idealny moment na jego rozpoczęcie jest właśnie teraz. Z naszym przepisem na pewno wam wyjdzie.
Piernik staropolski zachwyci każdego
Piękny zapach korzennych przypraw, niesamowita miękkości i słodycz, której nikt się nie oprze — tak opisać można piernik staropolski. Aby uzyskać to pyszne, tradycyjne ciasto potrzebny jest czasu.
Koniec listopada to ostatni dzwonek, by nastawić masę. Musi ona trochę poleżeć i dojrzeć. Co należy zrobić, by deser nam się udał? Wyjaśniam w dzisiejszym przepisie, który znajdziecie poniżej.
![Masa na piernik staropolski.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Masa_na_piernik_staropolski_500edcd6b2.jpg)
Przepis na dojrzewający piernik staropolski
Przygotowanie dojrzewającego piernika staropolski trzeba rozpocząć z wyprzedzeniem. Idealnie, jeśli poleżakuje nawet 5 tygodniu. Dlatego też czym prędzej zbierzcie składniki nastawicie masę.
Składniki:
- 500 g miodu
- 250 g masła
- 330 g cukru
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 120 ml mleka 3,2%
- 3 duże jajka
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 kg mąki pszennej
Z podanych produktów wyjdzie wam bardzo gęsta masa. Nie przejmujcie się tym — piernik będzie smakował wybitnie. Szczegółowe instrukcje dotyczące wykonania ciasta znajdziecie w dalszej części artykułu.
Jak zrobić masę na piernik staropolski?
Zaczynam od wlania miodu do dużego garnka. Dodaję do niego masło oraz cukier i podgrzewam, aż zawrze. Mieszam w trakcie, a gdy już cukier się rozpuści, zdejmuję z ognia. W mleku rozpuszczam sodę oczyszczoną i sól. Wlewam całość do przestudzonej zawartości garnka, a następnie wbijam wszystkie jajka.
Dodaję przesianą mąkę pszenną. Najlepiej zrobić to w 2-3 partiach, by móc swobodnie i dokładnie rozprowadzić ją w masie. Na koniec sporządzone ciasto na piernik staropolski przekładamy do szklanego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Po 3-5 tygodniach będzie gotowe do dalszej obróbki.
Jak piec piernik staropolski?
Po okresie leżakowania ciasto na piernik staropolski należy upiec na blasze z wyposażenia piekarnika — będziemy chcieli uzyskać niezbyt wysoki, ale duży placek. Przetniemy go na 3 części, nasączymy i przełożymy powidłami śliwkowymi. Temperatura pieczenia to 180 stopni Celsjusza, a czas około 30 minut — kończymy, gdy wierzch ciasta się lekko zrumieni.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na piernik. Sprawdźcie jak przygotować go w ekspresowym tempie — to idealny pomysł, jeśli nie mamy już czasu. Być może skusi was też prosty patent na przyrządzenie smakołyku na patelni.
![Mąka wsypywana do masy na piernik staropolski.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Maka_wsypywana_do_masy_na_piernik_staropolski_1c76a8a702.jpg)
Źródło: IG/ewa.mastechef
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![Krokiety z jajkiem](https://images.iberion.media/images/origin/Krokiety_z_jajkiem_b354608f32.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_cf2055f974.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Otwarcie igrzysk olimpijskich w Paryżu](https://images.iberion.media/images/origin/Otwarcie_igrzysk_olimpijskich_w_Paryzu_eb417a5fb4.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Lady Gaga, Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Lady_Gaga_Celine_Dion_0b56d87e6e.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Ewa Minge](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Minge_fot_KA_Pi_F_e324d034e7.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)