Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze

Surówka do każdego obiadu
YT/Gotuj z Karolem

Znalazłam surówkę, która pasuje do każdego obiadu. Bardzo często ją robię, bo jest soczysta, chrupiąca i prosta w przygotowaniu. Do tego składniki są proste i naprawdę tanie. Skosztujcie jej koniecznie choćby dziś.
 

Lekka i przyjemna surówka do obiadu

Surówki są obowiązkowym elementem dania głównego. W moim domu zbyt częste robienie tej samej warzywnej kompozycji nie przejdzie. Niedawno wypróbowałam nowy przepis, który moim bliscy zaakceptowali bardzo szybko.

Bazą tej surówki jest sezonowe i dość tanie warzywo. Łączę je z kilkoma innymi niedrogimi produktami i lekkim sosem. Smakuje znakomicie, a zrobicie ją w kilka chwil. W dalszej części artykułu znajdziecie przepis.

Kapusta na surówkę (2).jpg
YT/Gotuj z Karolem
Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty

Pyszne połączenie czerwonej kapusty, jabłka, marchewki i papryki zachwyci nawet wybrednych. Obiadowy rarytas tym razem doprawimy sosem na bazie jogurtu. Będzie lekko, smacznie i przyjemnie. Trzeba spróbować.

Składniki:

  • 600 g czerwonej kapusty
  • pół papryki czerwonej
  • 1 średnia marchewka
  • 1 słodkie jabłko
  • pół większej cytryny
  • 60 g gęstego jogurtu naturalnego
  • posiekany szczypiorek wedle uznania
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Z podanych składników w mig wyczarujecie znakomitą surówkę do obiadu. Wystarczy dobrze połączyć ze sobą produkty. Szczegółową instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu.

Jak zrobić pyszną sałatkę do obiadu? Przepis jest banalny

Przygotowanie zaczynam od posiekania czerwonej kapusty. Wrzucam ją do miski i delikatnie ugniatam, by trochę zmiękła. Paprykę oczyszczam i kroję w kostkę. Wrzucam ją do kapusty wraz ze szczypiorkiem.

Dodaję jeszcze oczyszczoną i startą na tarce o średnich oczkach marchew oraz rozdrobnione jabłko bez gniazda nasiennego. Surówkę mieszam z sosem wykonanym z jogurtu, soku z cytryny, odrobiny soli oraz solidnej szczypty pieprzu. Podaję od razu po sporządzeniu.

Jak podawać surówkę z czerwonej kapusty?

Rarytas pasuje do każdego mięsa, a także jarskich kotletów z jajka czy wegańskich schabowych z soi. Dobrze paruje się z ziemniakami z wody oraz drobnymi kaszami ugotowanymi na sypko.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na surówki do obiadu. Sprawdźcie jak zrobić pyszną kompozycję z selerem i rodzynkami. Być może zachwyci was też prosta surówka z marchewką, jabłkiem i porem.

Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału „Gotuj z Karolem” na platformie YouTube.

Surówka do obiadu.jpg
YT/Gotuj z Karolem