To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Znalazłam surówkę, która pasuje do każdego obiadu. Bardzo często ją robię, bo jest soczysta, chrupiąca i prosta w przygotowaniu. Do tego składniki są proste i naprawdę tanie. Skosztujcie jej koniecznie choćby dziś.
Lekka i przyjemna surówka do obiadu
Surówki są obowiązkowym elementem dania głównego. W moim domu zbyt częste robienie tej samej warzywnej kompozycji nie przejdzie. Niedawno wypróbowałam nowy przepis, który moim bliscy zaakceptowali bardzo szybko.
Bazą tej surówki jest sezonowe i dość tanie warzywo. Łączę je z kilkoma innymi niedrogimi produktami i lekkim sosem. Smakuje znakomicie, a zrobicie ją w kilka chwil. W dalszej części artykułu znajdziecie przepis.
Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codzienniePrzepis na surówkę z czerwonej kapusty
Pyszne połączenie czerwonej kapusty, jabłka, marchewki i papryki zachwyci nawet wybrednych. Obiadowy rarytas tym razem doprawimy sosem na bazie jogurtu. Będzie lekko, smacznie i przyjemnie. Trzeba spróbować.
Składniki:
- 600 g czerwonej kapusty
- pół papryki czerwonej
- 1 średnia marchewka
- 1 słodkie jabłko
- pół większej cytryny
- 60 g gęstego jogurtu naturalnego
- posiekany szczypiorek wedle uznania
- sól i pieprz w ilości do smaku
Z podanych składników w mig wyczarujecie znakomitą surówkę do obiadu. Wystarczy dobrze połączyć ze sobą produkty. Szczegółową instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu.
Jak zrobić pyszną sałatkę do obiadu? Przepis jest banalny
Przygotowanie zaczynam od posiekania czerwonej kapusty. Wrzucam ją do miski i delikatnie ugniatam, by trochę zmiękła. Paprykę oczyszczam i kroję w kostkę. Wrzucam ją do kapusty wraz ze szczypiorkiem.
Dodaję jeszcze oczyszczoną i startą na tarce o średnich oczkach marchew oraz rozdrobnione jabłko bez gniazda nasiennego. Surówkę mieszam z sosem wykonanym z jogurtu, soku z cytryny, odrobiny soli oraz solidnej szczypty pieprzu. Podaję od razu po sporządzeniu.
Jak podawać surówkę z czerwonej kapusty?
Rarytas pasuje do każdego mięsa, a także jarskich kotletów z jajka czy wegańskich schabowych z soi. Dobrze paruje się z ziemniakami z wody oraz drobnymi kaszami ugotowanymi na sypko.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na surówki do obiadu. Sprawdźcie jak zrobić pyszną kompozycję z selerem i rodzynkami. Być może zachwyci was też prosta surówka z marchewką, jabłkiem i porem.
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału „Gotuj z Karolem” na platformie YouTube.