Smakosze.pl
Tort makowy z pomarańczami

pixabay.com

Przepis na tort makowy z pomarańczami

27 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

tort makowy, pomarańcze, mascarpone, bita śmietana, polewa czekoladowa, deser, ciasto, święta

Tort makowy z pomarańczami

Tort makowy z pomarańczami i bitą śmietaną jest pysznym i łatwym w przygotowaniu ciastem. Mocno czekoladowy, ale i delikatny podbije serce każdego łasucha.

Tort makowy z pomarańczami. Składniki

Składniki na dwa blaty makowe:850 masy makowej,6 jajek,6 łyżek mąki,pół łyżeczki proszku do pieczenia,6 łyżek Amaretto,⅓ szklanki czarnej herbaty.

Składniki na krem śmietanowy:3 pomarańcze,250 g mascarpone,500 ml schłodzonej śmietanki 36%,2 opakowania śmietan-fix,4 łyżki cukru pudru,saszetka cukru waniliowego.

Składniki na polewę czekoladową:2 łyżki masła,200 g czekolady deserowej,6 łyżek oleju roślinnego

Przygotowanie

Na początku przygotuj blaty makowe.Żółtka oddziel od białek. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubij sztywną pianę.Żółtka również zmiksuj na gładką masę.Masę makową wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką. Następnie dodaj żółtka i miksuj na najwyższych obrotach. Do miski wlej ubitą na sztywno pianę i dokładnie wymieszaj łyżką.

Masę wyłóż na dwie wyłożone papierem do pieczenia tortownice.Piecz w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.Następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Likier Amaretto zmieszaj z herbatą i również odstaw do przestygnięcia.

Obierz i pokrój pomarańcze. Następnie włóż je do garnka i gotuj przez kilka minut. Dodaj galaretkę w proszku, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestygnięcia i zgęstnienia.Śmietankę ubij na sztywno, dodając kolejno cukier puder, cukier wanilinowy i śmietan-fixy.

Pierwszy blat makowy nasącz likierem i herbatą. Posmaruj go masą pomarańczową, następnie wyłóż część bitej śmietany.Na wierz połóż drugi blat makowy, również go nasącz i wyłóż resztę śmietany.Tort wstaw do lodówki.

Przygotuj polewę czekoladową:Rozpuść masło w małym garnuszku. Dodaj czekoladę oraz olej. Mieszaj na wolnym ogniu do momentu połączenia się wszystkich składników.

Przestudzoną polewę rozprowadź po wierzchu i bokach tortu. Udekoruj pomarańczą. Ponownie wstaw do lodówki na godzinę.

Smacznego!

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Indyjska zupa pomidorowa - klasyka w niecodziennym wydaniu

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kotlet paryski

Czytaj więcej >
Rosół z imbirem

Przepisy

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Czytaj więcej >

Przepisy

Anielski puch - ciasto z białek

Czytaj więcej >