Tort makowy z pomarańczami
pixabay.com

Przepis na tort makowy z pomarańczami

tort makowy, pomarańcze, mascarpone, bita śmietana, polewa czekoladowa, deser, ciasto, święta

Tort makowy z pomarańczami

Tort makowy z pomarańczami i bitą śmietaną jest pysznym i łatwym w przygotowaniu ciastem. Mocno czekoladowy, ale i delikatny podbije serce każdego łasucha.


Tort makowy z pomarańczami. Składniki

Składniki na dwa blaty makowe:
850 masy makowej,
6 jajek,
6 łyżek mąki,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
6 łyżek Amaretto,
⅓ szklanki czarnej herbaty.

Składniki na krem śmietanowy:
3 pomarańcze,
250 g mascarpone,
500 ml schłodzonej śmietanki 36%,
2 opakowania śmietan-fix,
4 łyżki cukru pudru,
saszetka cukru waniliowego.

Składniki na polewę czekoladową:
2 łyżki masła,
200 g czekolady deserowej,
6 łyżek oleju roślinnego

Przygotowanie

Na początku przygotuj blaty makowe.
Żółtka oddziel od białek. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubij sztywną pianę.
Żółtka również zmiksuj na gładką masę.
Masę makową wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką. Następnie dodaj żółtka i miksuj na najwyższych obrotach. Do miski wlej ubitą na sztywno pianę i dokładnie wymieszaj łyżką.

Masę wyłóż na dwie wyłożone papierem do pieczenia tortownice.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.
Następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Likier Amaretto zmieszaj z herbatą i również odstaw do przestygnięcia.

Obierz i pokrój pomarańcze. Następnie włóż je do garnka i gotuj przez kilka minut. Dodaj galaretkę w proszku, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestygnięcia i zgęstnienia.
Śmietankę ubij na sztywno, dodając kolejno cukier puder, cukier wanilinowy i śmietan-fixy.

Pierwszy blat makowy nasącz likierem i herbatą. Posmaruj go masą pomarańczową, następnie wyłóż część bitej śmietany.
Na wierz połóż drugi blat makowy, również go nasącz i wyłóż resztę śmietany.
Tort wstaw do lodówki.

Przygotuj polewę czekoladową:
Rozpuść masło w małym garnuszku. Dodaj czekoladę oraz olej. Mieszaj na wolnym ogniu do momentu połączenia się wszystkich składników.

Przestudzoną polewę rozprowadź po wierzchu i bokach tortu. Udekoruj pomarańczą. Ponownie wstaw do lodówki na godzinę.

Smacznego!

Następny artykuł