Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na tort makowy z pomarańczami
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 22:43

Przepis na tort makowy z pomarańczami

Tort makowy z pomarańczami
pixabay.com

Tort makowy z pomarańczami

Tort makowy z pomarańczami i bitą śmietaną jest pysznym i łatwym w przygotowaniu ciastem. Mocno czekoladowy, ale i delikatny podbije serce każdego łasucha.

Tort makowy z pomarańczami. Składniki

Składniki na dwa blaty makowe:850 masy makowej,6 jajek,6 łyżek mąki,pół łyżeczki proszku do pieczenia,6 łyżek Amaretto,⅓ szklanki czarnej herbaty.

Składniki na krem śmietanowy:3 pomarańcze,250 g mascarpone,500 ml schłodzonej śmietanki 36%,2 opakowania śmietan-fix,4 łyżki cukru pudru,saszetka cukru waniliowego.

Składniki na polewę czekoladową:2 łyżki masła,200 g czekolady deserowej,6 łyżek oleju roślinnego

Przygotowanie

Na początku przygotuj blaty makowe.Żółtka oddziel od białek. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubij sztywną pianę.Żółtka również zmiksuj na gładką masę.Masę makową wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką. Następnie dodaj żółtka i miksuj na najwyższych obrotach. Do miski wlej ubitą na sztywno pianę i dokładnie wymieszaj łyżką.

Masę wyłóż na dwie wyłożone papierem do pieczenia tortownice.Piecz w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.Następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Likier Amaretto zmieszaj z herbatą i również odstaw do przestygnięcia.

Obierz i pokrój pomarańcze. Następnie włóż je do garnka i gotuj przez kilka minut. Dodaj galaretkę w proszku, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestygnięcia i zgęstnienia.Śmietankę ubij na sztywno, dodając kolejno cukier puder, cukier wanilinowy i śmietan-fixy.

Pierwszy blat makowy nasącz likierem i herbatą. Posmaruj go masą pomarańczową, następnie wyłóż część bitej śmietany.Na wierz połóż drugi blat makowy, również go nasącz i wyłóż resztę śmietany.Tort wstaw do lodówki.

Przygotuj polewę czekoladową:Rozpuść masło w małym garnuszku. Dodaj czekoladę oraz olej. Mieszaj na wolnym ogniu do momentu połączenia się wszystkich składników.

Przestudzoną polewę rozprowadź po wierzchu i bokach tortu. Udekoruj pomarańczą. Ponownie wstaw do lodówki na godzinę.

Smacznego!

Tagi: