Tort wiśniowo-czekoladowy - deser na wyjątkowe okazje
Tort wiśniowo-czekolady to pomysł zarówno na wspaniałe ciasto urodzinowe, jak i słodki i doskonały w smaku deser dla całej rodziny i przyjaciół. Tort prezentuje się rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej. Sprawdź, jak zrobić wyśmienity tort wiśniowo-czekoladowy.
Nie ma chyba lepszego połączenia niż czekolada i wiśnie. Tort upieczony na ciemnym, kakaowym biszkopcie jest wysoki i puszysty. Biszkopt nasączony likierem wiśniowym jest wilgotny, a przełożony gęstą i aksamitną masą czekoladową i konfiturą z wiśni tworzy jeden z najlepszych deserów, jakie jadłam.
Tort wiśniowo-czekoladowy to szybkie ciasto, które zrobisz zarówno na urodziny, jak i na wyśmienity deser do kawy w weekend. Biszkopt, mimo tego, że prosty w przygotowaniu, wymaga odpowiedniego studzenia, żeby nie opadł i nie popękał. Nie wyciągaj od razu biszkoptu z piekarnika, pozwól mu stygnąć półtorej godziny w środku, dzięki czemu będziesz miał pewność, że ciasto będzie puszyste i dobrze wyrośnięte.
Z totem wiśniowo-czekoladowym konkurować mogą jedynie dwa ciasta: tort piernikowy i tradycyjny sernik wiedeński. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić korzenny tort piernikowy z wiśnią. Tutaj natomiast poznasz przepis na puszysty sernik z polewą czekoladową.
Przepis na tort wiśniowo-czekoladowy
Składniki na ciemny biszkopt (tortownica o średnicy 26 cm):
pół szklanki mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki drobnego cukru
4 jajka
3 łyżki kakao
Składniki na masę czekoladową:
opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
opakowanie cukru wanilinowego
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
kostka masła
3/4 szklanki cukru
tabliczka czekolady deserowej
4 żółtka
Dodatkowo:
słoiczek konfitury wiśniowej
likier wiśniowy do nasączenia biszkoptu
tabliczka czekolady do dekoracji
świeże lub lukrowane wiśnie do dekoracji (opcjonalnie)
Jak zrobić tort wiśniowo-czekoladowy?
Na początku zrób biszkopt: białka oddziel od żółtek, mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj po łyżce cukru, po 1 żółtku, następnie dodaj przesiane składniki i wymieszaj delikatnie łyżką.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, boki nasmaruj masłem lub margaryną, następnie wlej masę biszkoptową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 25 minut bez termoobiegu.
Po upieczeniu zostaw biszkopt w piekarniku na 30 minut, następnie uchyl drzwi i studź kolejną godzinę, dopiero po tym czasie wyjmij biszkopt, przekrój go wzdłuż, aby powstały dwa blaty i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj masę czekoladową: do garnka wlej zimne mleko, wsyp budyń, cukier wanilinowy, cukier, mąkę, żółtka, dokładnie wymieszaj, następnie zacznij delikatnie podgrzewać, aż całość zgęstnieje. Gotowy budyń odstaw, żeby ostygł.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, masło ubij mikserem na gładką masę i dodaj do niej rozpuszczoną czekoladę. Całość połącz z zimnym już budyniem i dokładnie wymieszaj. Jeden blat biszkoptowy nasącz delikatnie likierem wiśniowym, wyłóż konfiturę wiśniową, następnie większą część masy czekoladowej.
Ciasto przykryj drugim blatem biszkoptowym, również nasącz go likierem, przykryj cienką warstwą masy czekoladowej, resztę masy wykorzystaj do wysmarowania boków. Tort oprósz z wierzchu wiórkami startej czekolady deserowej. Możesz również udekorować tort wiśniami. Ciasto wstaw do lodówki na godzinę.