Smakosze.pl

canva/4kodiak

Tradycyjna babcina zupa z dyni

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Zupa z dyni jest idealną propozycją na lekki jesienny obiad. Sezonowa potrawa z pewnością zachwyci zarówno starszych, jak i nieco młodszych smakoszy. Doskonały patent na tę smaczną zupę miały nasze kochane babcie. Dzięki niemu zupa jest prosta, tania i szybka do zrobienia.

Zupa z dyni z przepisu naszych babć jest nie tylko smaczna, ale również wyjątkowo łatwa do przygotowania. Podarujmy sobie nieco przyjemności w coraz krótsze jesienne dni i skuśmy się na niezwykle rozgrzewającą potrawę z dynią w roli głównej. Sezon na warzywo wciąż trwa. Warto z niego korzystać.

Przepis na babciną zupę z dyni

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido

  • 2 ziemniaki

  • 1 marchewka

  • litr bulionu

  • 1 cebula

  • sok z połowy cytryny

  • pół łyżeczki zmielonego imbiru

  • gałka muszkatołowa

  • sól

  • pieprz

  • słodka śmietana 30%

Sposób wykonania:

Umyj dynię, oczyść z włókien i pokrój w kostkę. To samo zrób z ziemniakami, cebulą oraz marchewką. Przełóż warzywa do garnka, zalej bulionem i zagotuj, aż do miękkości. Gotową zupę zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem.

Zupę dyniową dopraw do smaku solą, pieprzem, mielonym imbirem oraz gałką muszkatołową. Danie podawaj z kleksem śmietany oraz ulubionymi dodatkami m.in. grzankami lub prażonymi płatkami migdałów. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie również inne sposoby na wykorzystanie dyni m.in. rewelacyjną szarlotkę z jej dodatkiem oraz dynię w marynacie curry.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia-domowa

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >