Tradycyjna babcina zupa z dyni
Zupa z dyni jest idealną propozycją na lekki jesienny obiad. Sezonowa potrawa z pewnością zachwyci zarówno starszych, jak i nieco młodszych smakoszy. Doskonały patent na tę smaczną zupę miały nasze kochane babcie. Dzięki niemu zupa jest prosta, tania i szybka do zrobienia.
Zupa z dyni z przepisu naszych babć jest nie tylko smaczna, ale również wyjątkowo łatwa do przygotowania. Podarujmy sobie nieco przyjemności w coraz krótsze jesienne dni i skuśmy się na niezwykle rozgrzewającą potrawę z dynią w roli głównej. Sezon na warzywo wciąż trwa. Warto z niego korzystać.
Przepis na babciną zupę z dyni
Składniki:
1 dynia hokkaido
2 ziemniaki
1 marchewka
litr bulionu
1 cebula
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki zmielonego imbiru
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
słodka śmietana 30%
Sposób wykonania:
Umyj dynię, oczyść z włókien i pokrój w kostkę. To samo zrób z ziemniakami, cebulą oraz marchewką. Przełóż warzywa do garnka, zalej bulionem i zagotuj, aż do miękkości. Gotową zupę zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem.
Zupę dyniową dopraw do smaku solą, pieprzem, mielonym imbirem oraz gałką muszkatołową. Danie podawaj z kleksem śmietany oraz ulubionymi dodatkami m.in. grzankami lub prażonymi płatkami migdałów. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziecie również inne sposoby na wykorzystanie dyni m.in. rewelacyjną szarlotkę z jej dodatkiem oraz dynię w marynacie curry.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia-domowa