Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-11-09T214353.380

canva/4kodiak

Tradycyjna babcina zupa z dyni

9 Listopada 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Zupa z dyni jest idealną propozycją na lekki jesienny obiad. Sezonowa potrawa z pewnością zachwyci zarówno starszych, jak i nieco młodszych smakoszy. Doskonały patent na tę smaczną zupę miały nasze kochane babcie. Dzięki niemu zupa jest prosta, tania i szybka do zrobienia.

Zupa z dyni z przepisu naszych babć jest nie tylko smaczna, ale również wyjątkowo łatwa do przygotowania. Podarujmy sobie nieco przyjemności w coraz krótsze jesienne dni i skuśmy się na niezwykle rozgrzewającą potrawę z dynią w roli głównej. Sezon na warzywo wciąż trwa. Warto z niego korzystać.

Projekt bez tytułu - 2021-11-09T204445.743

Puszysta jajecznica z dodatkiem kultowego afrodyzjaku

CZYTAJ DALEJ

Przepis na babciną zupę z dyni

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido

  • 2 ziemniaki

  • 1 marchewka

  • litr bulionu

  • 1 cebula

  • sok z połowy cytryny

  • pół łyżeczki zmielonego imbiru

  • gałka muszkatołowa

  • sól

  • pieprz

  • słodka śmietana 30%

Sposób wykonania:

Umyj dynię, oczyść z włókien i pokrój w kostkę. To samo zrób z ziemniakami, cebulą oraz marchewką. Przełóż warzywa do garnka, zalej bulionem i zagotuj, aż do miękkości. Gotową zupę zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem.

Zupę dyniową dopraw do smaku solą, pieprzem, mielonym imbirem oraz gałką muszkatołową. Danie podawaj z kleksem śmietany oraz ulubionymi dodatkami m.in. grzankami lub prażonymi płatkami migdałów. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie również inne sposoby na wykorzystanie dyni m.in. rewelacyjną szarlotkę z jej dodatkiem oraz dynię w marynacie curry.

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia-domowa

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >