Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Twarde masło nie jest problemem, od kiedy znam tę sztuczkę. To tak proste, jak genialne
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.09.2024 06:00

Twarde masło nie jest problemem, od kiedy znam tę sztuczkę. To tak proste, jak genialne

zimne masło
fot. youtube.com/WebspoonPL

Nie ma kuchni bez masła – to prawda zarówno dosłownie, jak i w przenośni. Jednak, zwłaszcza w upały, trzeba trzymać je w lodówce. A to powoduje problemy,  który rozwiązania musimy znajdować.

Sposób na zimne masło

Tłuszcz z ubitego krowiego mleka to niezastąpiony produkt w naszych kuchniach. Używamy go do sosów, smażenia, prozaicznych jajecznic i zwykłych kanapek. Często potrzebne jest nam zimne masło, kiedy indziej przepisy życzą sobie, by było ono ciepłe.

Niestety, nie zawsze stać nas na to, by trzymać kostkę masła w pogotowiu na blacie w kuchni. Kiedy za oknem panują wysokie temperatury, wystarczą dwa-trzy dni, by w tłuszczu zaczął się proces gnicia. Masło jełczeje i pod żadnym pozorem nie można go jeść. Za to masło wyjęte prosto z lodówki bywa trudne, zwłaszcza do rozsmarowania na świeżym, chłodnym chlebie.

masło i sitko
fot. youtube.com/WebspoonPL
Swoją domową kiełbasę robię inaczej, niż wszyscy. Kto raz spróbuje, błaga mnie o przepis

Sposoby na smarowanie masłem

Na szczęście są sposoby, by sobie z tym poradzić. Niektórzy wkładają zimne masło na 10-15 sekund do mikrofalówki, która w miarę równomiernie podnosi jego temperaturę. Pomysłem wartym uwagi jest też. tzw. francuska maselniczka, dzięki której masło przechowujemy zanurzone w chłodnej wodzie (którą, oczywiście, trzeba wymieniać). Można poradzić sobie bez specjalistycznej maselniczki, po prostu zalewając masło w słoiku warstewką wody. To dobry pomysł na przechowywanie masła podczas letnich wyjazdów, przyczepie kempingowej czy pod namiotem.

Druga kategoria sposobów związana jest z rozdrobnieniem mlecznego kremu na tak małe kawałki, że od samego ciśnienia staną się miękkie lub z łatwością zmiękną w ciepłym otoczeniu. I tu znajdujemy duże pole do popisu. Nie trzeba bowiem sięgać nawet po – często w tym celu używaną – tarkę.

Metody walki z zimnym masłem

Kilka podobnych sposobów zebrał serwis Webspoon PL, z którego pochodzą ilustracje w tym tekście. Jednym z nich jest ścieranie masła małym sitkiem, które zadziała jak tarka. Do ciekawych należy też użycie obieraczki do warzyw. To przydatne narzędzie kuchenne sprawdza się w tak wielu alternatywnych zastosowaniach, że nie dziwi, że przydaje się także do tego.

Ciekawym sposobem jest też przechowywanie masła w lodówce w małych kostkach. Nie dość, że można dzięki temu z łatwością dodawać je do potraw, to jeszcze łatwo zmiękczyć je na kanapkę. Wystarczy przecisnąć je przez praskę do czosnku. Wysokie ciśnienie w połączeniu z rozdrobnieniem substancji gwarantuje miękkość masła.

Wypróbuj też przepisy na idealnie kremową jajecznicę i kopytka dyniowe.

skrobanie masła obieraczką
fot. youtube.com/WebspoonPL