Smakosze.pl Przepisy Układam mięso mielone na liściach i zawijam jak pierogi. Odkąd poznałam ten przepis nie robię już gołąbków
YT/Kulinarische Geheimnisse

Układam mięso mielone na liściach i zawijam jak pierogi. Odkąd poznałam ten przepis nie robię już gołąbków

31 października 2023

Gołąbki nie muszą być nudne. Ich wykonanie może też być szybkie. Odkąd znalazłam przepis, który nie wymaga zawijania i długiego duszenia roladek, częściej goszczą w moim domu. Rodzina je uwielbia.

Każdy robi gołąbki inaczej

Farsz do gołąbków jest przedmiotem kulinarnej dyskusji. W wielu domach wykonuje się go z mięsa mielonego i ryżu, ale do kapuścianych liści zapakować można też inne produkty. Są również przepisy na danie bez zawijania.

Sposób, który niedawno odkryłam, jest jeszcze inny. Mięsną masę z odrobiną ryżu zamyka się jak pierogi, podsmaża w cieście i zapieka w piekarniku. Byłam sceptyczna, ale przygotowałam te gołąbki. Wyszło całkiem smacznie.

Kapusta bez głąba na gołąbki.jpg
YT/Kulinarische Geheimnisse
Każdej jesieni robię taki syrop i nie łapię nawet kataru. Działa lepiej niż ten z cebuli

Przepis na nietypowe gołąbki z serem

Gołąbki zapieczone w cieście z pierzynką z sera żółtego są więcej niż pyszne. Zrobicie je także o wiele sprawniej niż tradycyjne roladki kapuściane. Nie ma wiele pracy z zawijaniem, szybko się je podsmaża i czeka, aż ser się stopi.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty o masie około 1 kg
  • 400-500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 spora cebula
  • 80 g ugotowanego ryżu (opcjonalnie)
  • 3 duże jajka
  • 15 g śmietany 18%
  • 90-120 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 100 g sera żółtego
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Z powyższych produktów w niedługim czasie można przygotować smaczną odsłonę gołąbków. Jeśli macie dość klasyki, warto spróbować. Instrukcję wykonania znajdziecie poniżej.

Jak zrobić nietypowe gołąbki? Zapieczcie w cieście z serem

Zaczynam od sparzenia pozbawionej głąba kapusty we wrzątku. Oddzielam liście i pozbawiam je twardych fragmentów. Cebulę szklę na dobrze rozgrzanym oleju, używając 1-2 łyżek tłuszczu. Ostudzone warzywo mieszam z mięsem mielonym i ryżem.

Jeśli dodaję ugotowane ziarno, biorę mniejszą porcję łopatki wieprzowej. Farsz doprawiam majerankiem, słodką papryką oraz solą i pieprzem. N a każdym z kapuścianych liści układam po 2-3 łyżki farszu, rozpłaszczam go na połowie powierzchni i składam jak pierogi. Delikatnie dociskam.

Do naczynia żaroodpornego lub szerokiej salaterki wbijam jajka. Dodaję śmietanę i roztrzepuję przy pomocy rózgi. T eraz wsypuję przesianą przez sito mąkę w takiej ilości, aby uzyskać ciasto o gęstości podobnej do masy na naleśniki.

Doprawiam masę solą i pieprzem, a następnie zanurzam w niej kapuściane „pierożki” i smażę na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienie z obu stron. Porcja tłuszczu powinna przykryć całą patelnię cienką warstwą.

Gotowe gołąbki układam na blasze wyłożonej folią aluminiową. Posypuję je startym na tarce o większych oczkach serem żółtym i zapiekam w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż ser się stopi. Oczywiście osoby, które wolą wersję bez sera, mogą z niego zrezygnować. Wówczas alternatywę dla gołąbków wystarczy podpiec przez ok 10 minut.

Jak podawać nietypowe gołąbki?

Do dania doskonale pasuje sos czosnkowy lub tzatziki. Możecie też polać je sosem z pomidorów doprawionym ziołami lub po prostu posmarować porcją jogurtu naturalnego albo gęstą śmietaną podkręconą odrobiną pieprzu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na gołąbki. Sprawdźcie jak przygotować tę potrawę z farszem ziemniaczanym . Być może skusi was też prosty przepis na gołąbki bez zawijania .

Smażenie gołąbka w cieście.jpg
YT/Kulinarische Geheimnisse
W tym roku na Wszystkich Świętych podam gościom taką karkówkę. Z jednym dodatkiem sos smakuje obłędnie
Połączyłam 2 składniki i dodałam zamiast twarogu. Sernik nigdy nie wyszedł mi tak puszysty
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy