Ułóż filety z kurczaka na ziemniakach i wstaw do piekarnika. Taki obiad wystarczy na kilka dni
Ta zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami stanowi doskonały i prosty obiad. Jej składniki są niedrogie, a efekt wynagradza chwilę włożoną w przygotowanie takiego dania.
Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami
Nie jest to może prawdziwa zapiekanka w postaci, z jaką kojarzymy to słowo. Jednak zasada przygotowania takiego posiłku jest identyczna. Co najlepsze, dzięki temu, że pieczemy razem zarówno mięso, jak i ziemniaki, otrzymujemy kompletny obiad w ekspresowej wersji.
Na przepis ten warto zwrócić uwagę między innymi ze względu na niską cenę składników. Pierś kurczaka to produkt, który regularnie wraca do promocji w dyskontach. Jest przy tym całkiem zdrowa – bogata w białko i mało tłusta. Kupując, warto kierować się informacjami o ekologicznym pochodzeniu produktu ze względu m.in. na antybiotyki, które obecne są w wielkoskalowo hodowanym mięsie.
Pokazała jak usunąć wszystkie pestki z arbuza. To prostsze niż może się wydawaćKurczak i ziemniaki na obiad
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Szybka kuchnia. Można wykonać taką zapiekankę w lżejszym wariancie, pomijając ser i po prostu zapiekając kurczaka z ziemniakami w śmietanowym sosie. Szybka kuchnia proponuje także do dekoracji zapieczone plastry pomidora.
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 4 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 2 jajka
- Kilka pomidorków koktajlowych
- Opcjonalnie: 150 g startej mozzarelli
- Mały pęczek natki pietruszki
- 200 ml śmietany 18%
- Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano
Zapiekanka na obiad
Pierś z kurczaka czyścimy, kroimy po skosie na mniejsze kotlety i rozbijamy je pod przykryciem z folii kuchennej. Oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na kilka minut.
Ziemniaki i cebulę obieramy i koimy w plastry o grubości ok. 1 centymetra. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy oliwą. Układamy na dnie plastry cebuli. Posypujemy tymiankiem. Na cebuli układamy plastry ziemniaków tak, by zachodziły na siebie. Oprószamy solą i pieprzem. Na warstwie ziemniaków ciasno układamy kotlety z piersi kurczaka.
Do miseczki wybijamy jajka. Rozbijamy je rózgą, by lekko napowietrzyć masę i dodajemy śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Kurczaka zalewamy uzyskanym sosem śmietanowym.
Kurczaka pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Na 10 minut przed końcem pieczenia pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki i układamy na wierzchu kompozycji. Jeśli chcemy dodać startego sera, to również właściwy moment na posypanie nim potrawy. Serwujemy przystrojoną posiekaną natką pietruszki.
Wypróbuj też przepisy na schab wieprzowy według Tomasza Strzelczyka i marynowaną sałatkę z cukinii.