Ułóż mandarynki na patelni i wlej tę masę. Nie ma lepszego ciasta na grudzień
W kilka minut zmieniamy garść mandarynek w błyskawiczne ciasto. Przepis ten warto zachować na te chwile, kiedy najlepszymi owocami w sklepach są właśnie te cytrusowe. A zimą o takie chwile nietrudno.
Ciasto bez pieczenia
Czy mandarynki to sezonowe owoce? Ależ tak! Okazuje się, że kiedy u nas przestają już na drzewach rosnąć jabłka, w bardziej szczęśliwych klimatycznie regionach świata owoce dopiero się pojawiają. Dlatego zimą polskie uprawy nie mają szans w konkurencji z cytrusami.
Dlatego też mandarynki stały się niemal symbolem Bożego Narodzenia. A to ciasto jest świetnym pomysłem, by symbol ten zmienić w treściwy deser. Kiedy pojawi się na świątecznym stole, wywoła zapewne niemałą sensację. W przeciwieństwie do wielu naszych potraw ciasto takie jest soczyste i lekkie – to właśnie zawdzięcza mandarynkom.
Nowość w Dino. W ofercie pojawiła się ryba lepsza niż karp i dorszCiasto z mandarynkami
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Ciasta nie pieczemy w piekarniku, choć z powodzeniem można to zrobić. Wystarczy wtedy obsmażyć mandarynki w karmelu, przełożyć do formy i zalać ciastem.
Składniki
- 4-5 mandarynek
- 70 g cukru
- 180 g mąki
- 60 g masła
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto z patelni
Mandarynki obieramy i przekrawamy w poprzek na połówki. Z masła odmierzamy jedną łyżkę, pozostałą część rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia.
Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła. Dodajemy do niej 50 g cukru. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż składniki zaczną się karmelizować i pienić. Wtedy na patelni układamy mandarynki rozcięciem do dołu i pozostawiamy na niewielkim ogniu.
Do miski wybijamy jajko. Dodajemy mleko i rozpuszczone masło oraz 70 g cukru. Całość ubijamy na jasną, kremową masę. Do niej partiami dodajemy przesianą mąkę i cały czas mieszamy.
Kiedy cukier na patelni będzie już ładnie rumiany, zalewamy mandarynki ciastem. Wyrównujemy w miarę potrzeby i przykrywamy patelnię. Tak pieczemy na patelni przez 15 minut. Ciasto wyjmujemy na talerz, odwracając patelnię.
Wypróbuj też przepis na makowiec po japońsku i dowiedz się więcej o halibucie, którego warto podać na święta.