Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki

Naleśniki z serem
Praktyczna kuchnia

W moim domu naleśniki z serem zawsze znikały w ekspresowym tempie. Niedawno natknęłam się na książkę kucharską, w której znalazłam prosty sposób na ich przygotowanie. Składniki miałam w domu, więc postanowiłam je przygotować. Dzięki zamieszczonym wskazówkom wyszły tak smakowite, że palce lizać.
 

Sekret smakowitych naleśników z serem odkryty

Babcine danie na słodko smakowało chyba każdemu. Delikatna masa serowa zamknięta w elastycznym, a przede wszystkim cieniutkim cieście nie mogła się nie podobać. Wykonanie potrawy w domu długo jednak mnie przerastało.

Dopiero gdy skusiłam się na sięgniecie po przepis ze starej książki, uzyskałam zadowalające rezultaty. Początkowo byłam sceptyczna, co do użycia proponowanego tam tłuszczu. W dalszej części wyjawiam dlaczego. Zdradzam też jak danie przygotowałam.

Smażenie cienkich naleśników.jpg
canva/Mila Naumova
Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby

Przepis na wyśmienite naleśniki z serem

Nigdy jeszcze nie próbowałam smażenia słodkich dań na tłuszczu zwierzęcym. Pamiętałam jednak, że babcine pączki na smalcu całkiem ładnie wychodziły. Spróbowałam więc też z naleśnikami. Efekt bardzo przyjemnie mnie zaskoczył. Zbierzcie składniki i zróbcie już dziś.

Składniki na ciasto na naleśniki:

  • 270 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 100 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 220 ml wody
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie serowe:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 duże jajka
  • 150 g cukru
  • esencja waniliowa

Do przygotowania naleśników z serem potrzebna będzie oczywiście patelnia. Dobrze, by nie miała zbyt wysokich brzegów — wtedy łatwiej będzie obracać smakołyk w czasie smażenia. Resztę instrukcji znajdziecie poniżej.

Jak zrobić znakomite naleśniki z serem? Z przepisem ze starej książki

Wykonanie rarytasu zaczynam od sporządzenia ciasta. Mąkę pszenną, jajka, mleko, sól i cukier umieszczam w dużej misce. Za pomocą rózgi łączę je ze sobą, a następnie rozrzedzam ciasto wodą, aż osiągnie odpowiednią konsystencję.

Powinno dość swobodnie, ale nie zbyt szybko, spływać z łyżki, pozostawiając na sztućcu smugę. Wtedy mogę przystąpić do smażenia naleśników. Rozgrzaną patelnię smaruję nadzianą na widelec słoniną.

Przy pomocy chochli wylewam porcje ciasta, rozprowadzając go tyle, by naleśnik był cienki, ale nie miał dziur. Smażę krótko — szybko będą gotowe. Po wyczerpaniu masy przystępuję do zrobienia farszu.

Twaróg rozdrabniam tak, aby nie miał grudek. Wbijam do niego jajka, wlewam esencję waniliową i wsypuję cukier. Mieszam, a następnie przygotowaną masą smaruję naleśniki. Zawijam je w rulon.

Jak podać naleśniki z serem?

Przed zaserwowaniem warto podsmażyć złożone naleśniki na odrobinie tłuszczu. Już na talerzu polejcie je śmietanką, a będą jeszcze smaczniejsze. Niektórzy dekoruję je również polewą czekoladową, ale tego dodatku akurat stara książka nie sugerowała.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na naleśniki. Spróbujcie koniecznie prostego przysmaku zrobionego z kaszy gryczanej. Być może spodoba wam się też ciasto na naleśniki z udziałem śmietanki — mistrz Roux używał tylko takiego.

Smaczne naleśniki zaserwujcie z serem.png
canva/pixelshot

Przepis oraz zdjęcie główne ilustrujące artykułu pochodzą z książki “Praktyczna kuchnia”.

Tagi: Ser Ciasto Danie