Smakosze.pl
Kotlety schabowe wyjdą idealnie

Canva / Yana Gayvoronskaya

W czym moczyć mięso na kotlety schabowe?

25 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kotlety schabowe są absolutnym kulinarnym szlagierem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Uwielbiany specjał będzie jeszcze większą pokusą, jeśli mięso namoczymy wcześniej w mieszance mleka i czosnku. Kotlety schabowe w tym wydaniu zaskakują delikatnością i soczystością.

Bez wątpienia kotlety schabowe uchodzą za klasykę naszej rodzimej kuchni. Nie bez powodu smakosze sięgają po nie z wielką chęcią. W każdym domu kotlety schabowe przygotowuje się odrobinę inaczej. Dziś wypróbujemy przepis, dzięki któremu mięsne frykasy momentalnie znikną z talerzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety schabowe marynowane w mleku z czosnkiem

Smakowite kotlety schabowe niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na osoby, które mogłyby się nimi zajadać właściwie nieustannie. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na chrupiące kotlety schabowe z piekarnika.

Tym razem sięgniemy po kotlety schabowe w niecodziennym wydaniu. Przeważnie mięso namacza się w mleku z cebulą. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by jeden ze składników zastąpić czosnkiem. Efekt na długo pozostaje w pamięci. Jakie produkty będą nam potrzebne do przyrządzenia wyjątkowych kotletów schabowych?

  • 500 g schabu

  • 250 ml mleka

  • 4 ząbki czosnku

  • 250 g mąki pszennej

  • 150 g bułki tartej

  • 2 jajka

  • olej

  • sól

  • pieprz

Czego lepiej nie dodawać do rosołu?

Czy powinno się dodawać lubczyk do rosołu?

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na przepyszne kotlety schabowe

Na początku schab dzielimy na kotlety. Rozbijamy je przy użyciu tłuczka. W jednym z wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, do czego służy jego płaska strona. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plastry.

Mięso nacieramy solą i pieprzem. Następnie układamy naprzemiennie z czosnkiem w misce. Całość zalewamy mlekiem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej, jeśli kotlety spędzą w niej noc.

Kotlety wyjmujemy z zalewy i osuszamy w ręcznikach papierowych. W osobnych naczyniach umieszczamy mąkę, roztrzepane jajka i bułkę tartą. Właśnie w takiej kolejności należy obtoczyć w tych składnikach kotlety.

Olej rozgrzewamy na patelni. Kiedy będzie już gorący, wykładamy na niego kotlety. Smażymy je z obu stron na złocisty kolor. Gotowe specjały najlepiej serwować z ziemniakami i surówką.

Kotlety schabowe

Kotlety schabowe

Canva / donstock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak doprawić leczo?

Porady

Jak dobrze doprawić leczo?

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego placki ziemniaczane nie wychodzą?

Czytaj więcej >

Porady

Babcine porady kulinarne sprzed 100 lat

Czytaj więcej >
Krokiety nie pękną

Porady

Co zrobić, żeby krokiety nie pękały?

Czytaj więcej >

Porady

Jak gotować flaczki, by nie wyszły twarde?

Czytaj więcej >
Drewniane łyżki

Porady

Jak dbać o drewniane przyrządy kuchenne?

Czytaj więcej >