Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > W czym moczyć mięso na kotlety schabowe?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.07.2021 02:00

W czym moczyć mięso na kotlety schabowe?

Kotlety schabowe wyjdą idealnie
Canva / Yana Gayvoronskaya

Kotlety schabowe są absolutnym kulinarnym szlagierem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Uwielbiany specjał będzie jeszcze większą pokusą, jeśli mięso namoczymy wcześniej w mieszance mleka i czosnku. Kotlety schabowe w tym wydaniu zaskakują delikatnością i soczystością.

Bez wątpienia kotlety schabowe uchodzą za klasykę naszej rodzimej kuchni. Nie bez powodu smakosze sięgają po nie z wielką chęcią. W każdym domu kotlety schabowe przygotowuje się odrobinę inaczej. Dziś wypróbujemy przepis, dzięki któremu mięsne frykasy momentalnie znikną z talerzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety schabowe marynowane w mleku z czosnkiem

Smakowite kotlety schabowe niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na osoby, które mogłyby się nimi zajadać właściwie nieustannie. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na chrupiące kotlety schabowe z piekarnika.

Tym razem sięgniemy po kotlety schabowe w niecodziennym wydaniu. Przeważnie mięso namacza się w mleku z cebulą. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by jeden ze składników zastąpić czosnkiem. Efekt na długo pozostaje w pamięci. Jakie produkty będą nam potrzebne do przyrządzenia wyjątkowych kotletów schabowych?

  • 500 g schabu

  • 250 ml mleka

  • 4 ząbki czosnku

  • 250 g mąki pszennej

  • 150 g bułki tartej

  • 2 jajka

  • olej

  • sól

  • pieprz

Prosty przepis na przepyszne kotlety schabowe

Na początku schab dzielimy na kotlety. Rozbijamy je przy użyciu tłuczka. W jednym z wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, do czego służy jego płaska strona. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plastry.

Mięso nacieramy solą i pieprzem. Następnie układamy naprzemiennie z czosnkiem w misce. Całość zalewamy mlekiem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej, jeśli kotlety spędzą w niej noc.

Kotlety wyjmujemy z zalewy i osuszamy w ręcznikach papierowych. W osobnych naczyniach umieszczamy mąkę, roztrzepane jajka i bułkę tartą. Właśnie w takiej kolejności należy obtoczyć w tych składnikach kotlety.

Olej rozgrzewamy na patelni. Kiedy będzie już gorący, wykładamy na niego kotlety. Smażymy je z obu stron na złocisty kolor. Gotowe specjały najlepiej serwować z ziemniakami i surówką.

Kotlety schabowe
Kotlety schabowe

Canva / donstock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram