W czym moczyć mięso na kotlety schabowe?
Kotlety schabowe są absolutnym kulinarnym szlagierem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Uwielbiany specjał będzie jeszcze większą pokusą, jeśli mięso namoczymy wcześniej w mieszance mleka i czosnku. Kotlety schabowe w tym wydaniu zaskakują delikatnością i soczystością.
Bez wątpienia kotlety schabowe uchodzą za klasykę naszej rodzimej kuchni. Nie bez powodu smakosze sięgają po nie z wielką chęcią. W każdym domu kotlety schabowe przygotowuje się odrobinę inaczej. Dziś wypróbujemy przepis, dzięki któremu mięsne frykasy momentalnie znikną z talerzy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety schabowe marynowane w mleku z czosnkiem
Smakowite kotlety schabowe niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na osoby, które mogłyby się nimi zajadać właściwie nieustannie. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na chrupiące kotlety schabowe z piekarnika.
Tym razem sięgniemy po kotlety schabowe w niecodziennym wydaniu. Przeważnie mięso namacza się w mleku z cebulą. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by jeden ze składników zastąpić czosnkiem. Efekt na długo pozostaje w pamięci. Jakie produkty będą nam potrzebne do przyrządzenia wyjątkowych kotletów schabowych?
500 g schabu
250 ml mleka
4 ząbki czosnku
250 g mąki pszennej
150 g bułki tartej
2 jajka
olej
sól
pieprz
Prosty przepis na przepyszne kotlety schabowe
Na początku schab dzielimy na kotlety. Rozbijamy je przy użyciu tłuczka. W jednym z wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, do czego służy jego płaska strona. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plastry.
Mięso nacieramy solą i pieprzem. Następnie układamy naprzemiennie z czosnkiem w misce. Całość zalewamy mlekiem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej, jeśli kotlety spędzą w niej noc.
Kotlety wyjmujemy z zalewy i osuszamy w ręcznikach papierowych. W osobnych naczyniach umieszczamy mąkę, roztrzepane jajka i bułkę tartą. Właśnie w takiej kolejności należy obtoczyć w tych składnikach kotlety.
Olej rozgrzewamy na patelni. Kiedy będzie już gorący, wykładamy na niego kotlety. Smażymy je z obu stron na złocisty kolor. Gotowe specjały najlepiej serwować z ziemniakami i surówką.
Canva / donstock
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Gotujmy