W jaki sposób zamrozić rosół?
Rosół jest niedzielną klasyką - zupą, którą w Polskich domach zazwyczaj przygotowuje się właśnie na koniec tygodnia. Czasami bulionu jest zbyt dużo, aby zjeść go od razu, wtedy z pomocą przychodzi mrożenie. Zamrażanie rosołu jest czynnością bardzo prostą, trzeba jednak wybrać do tego odpowiednie pojemniki, co wyjaśniamy poniżej.
Ugotowanie rosołu w ogromnym garnku zwykle kończy się uzyskaniem wielu litrów zupy, na które nie ma żadnego pomysłu. Oczywiście wylanie nadwyżki nie jest brane pod uwagę, dlatego najwygodniej jest ją zamrozić.
W czasie przygotowywania porcji bulionu do zamrożenia trzeba zachować kilka zasad bezpieczeństwa, aby nie zniszczyć zarówno samego rosołu, jak i reszty produktów znajdujących się wewnątrz zamrażarnika.
Jak mrozić rosół?
Przede wszystkim na początku konieczne jest wybranie dobrych pojemników, które są przeznaczone do kontaktu z żywnością i przechowywania w minusowych temperaturach. Takie pudełka mają oznaczenia umieszczone na dnie.
Pod żadnym pozorem nie używaj słoików do mrożenia zup i innych płynnych potraw. Woda podczas zamrażania zwiększa swoją objętość, przez co szklane naczynia mogą nie wytrzymać rozpierania i pęc.
Upewnij się, że zupa jest chłodna
Nie ma nic gorszego niż próba zamrażania jedzenia, które jest jeszcze gorące. Taka wpadka poskutkuje całkowitym rozmrożeniem lodówki, rozregulowaniem termostatu i zniszczeniem jedzenia w jej wnętrzu.
Rosół przed włożeniem do chłodziarki musi mieć temperaturę pokojową. Aby przyspieszyć studzenie, możesz wystawić garnek lub pojemniki z gorącą zupą na balkon - o ile na zewnątrz jest wystarczająco chłodno.
Najważniejsze porady
Nie wlewaj rosołu po same brzegi pojemnika, ponieważ lód ma większą objętość od wody. Trzeba więc uwzględnić miejsce dla rozszerzającej się zamrożonej zupy. Rozlewaj wywar do pojemników mieszczących pół litra, co ułatwia późniejsze porcjowanie.
Ważne, aby pojemniki były układane w zamrażalniku pionowo, by bulion nie rozlał się przy wyjmowaniu innych produktów. Zamrożoną zupę można przechowywać do 3 miesięcy, zanim ulegnie zepsuciu.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić rosół z kultowego przepisu Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia, dlaczego warto dodać do rosołu sos sojowy.
Źródło zdjęcia: canva/Qwart, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: fotokulinarnie; newsy.gotujmy.pl