Dlaczego warto dodać sos sojowy do rosołu?
W każdym polskim domu rosół gotuje się odrobinę inaczej - wszystko zależy od rodzinnego przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Aby zupa ta była pyszna i zdrowa, zrezygnuj z kostek rosołowych na rzecz sosu sojowego. Przyprawa wypełniona jest smakiem umami i sprawdza się jako wzmacniacz aromatu, który nadaje bulionowi głębi i pięknego koloru.
Rosół jada się na całym świecie i choć jest prawdopodobnie najpopularniejszą zupą świata, nie trudno o zaliczenie wpadki. Mdły smak, zły kolor, brak przejrzystości czy zbyt dużo soli są jedynie kilkoma problemami, które spotykają miłośników rosołu. Jedna przyprawa może rozwiązać je w kilka chwil.
Mowa o sosie sojowym, którego słony smak umami sprawdza się w setkach dań kuchni azjatyckiej. Nie musisz obawiać się, że sos drastycznie zmieni aromat potrawy - wystarczy niewielka ilość, aby pozytywnie wpłynąć na rosół, jednocześnie bez ryzykowania, że wywar nagle smakować będzie nie tak, jak powinien.
Do rosołu wlej sos sojowy
Poza kostkami rosołowymi, dodawanymi na początku gotowania, bezpośrednio przed jedzeniem wielu Polaków wlewa do rosołu maggi. Niestety przyprawa w płynie składa się obecnie w większości z soli i substancji chemicznych - dlatego lepiej z niej zrezygnować.
Sos sojowy dobrej jakości pozbawiony jest jakichkolwiek wzmacniaczy smaku i konserwantów, ponieważ sam w sobie jest trwały oraz esencjonalny. Oczywiście pamiętaj, że obecna jest w nim sól, dlatego radzimy zachować umiar, aby cieszyć się długim zdrowiem.
Sos sojowy podkręca smak reszty składników użytych do gotowania, więc bulion staje się zwyczajnie smaczniejszy. Co więcej, sos sojowy ładnie barwi rosół na ciemniejszy kolor, więc można posiłkować się nim, żeby zupa miała oczekiwaną barwę.
Jak zrobić perfekcyjny rosół?
Przede wszystkim podstawą jest powolne gotowanie na niewielkim ogniu bez pokrywki. Rosół to zupa wymagająca spokojnego podgrzewania, ponieważ gwałtowne wrzenie zostawi cię z mętnym płynem, który nie będzie się prezentował zbyt pięknie i apetycznie.
Dodatkową czynnością poprawiająca finalny efekt, jest krótkie wygotowanie mięsa. Przez 15 minut gotuj je w czystej wodzie, wylej ją, a mięso równomiernie opłucz bieżącą wodą. Po takim potraktowaniu mięso pozbawione zostanie większości szumowin.
Czasami zupa zawiera zbyt wiele tłuszczu, który burzy harmonie całej potrawy. Aby sobie z tym poradzić, po prostu schowaj garnek do lodówki na całą noc. Rano tłuszcz zbierze się na górze naczynia i pozostaje jedynie zebrać go szeroką łyżką.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak uratować zbyt ostrą zupę. Ten tekst wyjawia przepis na rosół na mrozy z cytryną i cynamonem.
Źródło zdjęcia: canva/valentynsemenov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: newsy.gotujmy.pl; ladyhousewife