Ułóż biszkopty w foremce i zalej tą masą. Ostatnio to mój ulubiony deser
To ekspresowe ciasto bez pieczenia ukazuje owocową masę na tle puszystego waniliowego budyniu. Przygotowuje się je niezwykle szybko ze składników, które łatwo kupić o każdej porze roku i trzymać w pogotowiu.
Ciasto waniliowo-owocowe
Czasem łatwo odnieść wrażenie, że przepisy na desery w internecie to spisek producentów „kocich języczków”. Te podłużne biszkoptowe herbatniki występują w mnóstwie przepisów. Ale nie na darmo – raz za razem ratują nas z opresji, kiedy trzeba szybko przygotować ciasto bez pieczenia. Sprawia, że przepisy takie jak ten sprowadzają się do przygotowania masy, czyli po prostu budyniu pod dwiema postaciami.
Niech nas jednak nie zwiedzie prostota tego ciasta. Przygotowujemy z niego naprawdę wystrzałowy deser, który po kilku godzinach w lodówce jest gotowy, by stać się ozdobą stołu. W prezentowanej tu wersji ma smak owoców leśnych, ale w sezonie letnim można użyć jakichkolwiek, które będą akurat pod ręką.
Jak się robi czekoladę? „Większość z nas nie wie, jak powinna smakować”Ciasto bez pieczenia
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Dolci Veloci 89. Autorzy proponują tam krem owocowy na bazie świeżych jeżyn. Trzeba jednak pamiętać, że w naszym klimacie może się to okazać spory wydatek, dlatego zawsze poza sezonem warto sięgnąć po owoce mrożone, a nie po importowane i sprzedawane w małych pojemniczkach po wysokich cenach.
Składniki
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów „kocie języczki”
- 600 ml mleka
- 300 g mrożonych owoców
- 125 g gęstego jogurtu
- 170 g cukru
- 80 g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 40 ml soku z cytryny
Szybki deser
Do płaskiej miseczki odlewamy 100 ml mleka. Maczamy w nim (bez dłuższego namaczania) kocie języczki i wykładamy nimi okrągłą formę na dnie i po bokach. Dopasowujemy biszkopty rozmiarem w razie potrzeby.
W rondelku podgrzewamy pozostałe mleko. Zanim dojdzie do wrzenia, rozpuszczamy w nim 100 g cukru, a następnie połowę skrobi kukurydzianej. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Masa powinna zgęstnieć.
Budyń zdejmujemy z palnika do lekkiego przestudzenia, od czasu do czasu mieszając. Po kilku minutach dodajemy jogurt i aromat waniliowy. Mieszamy całość, aż będzie dobrze połączona i wykładamy na biszkopty. Masę wyrównujemy i odstawiamy do zgęstnienia.
Owoce z odrobiną wody wrzucamy do rondelka i powoli podgrzewamy. Zasypujemy je pozostałą częścią cukru i dodajemy sok z cytryny. Owoce rozmrożą się i wypuszczą sok. Dodajemy do nich resztę skrobi kukurydzianej, a następnie blendujemy je na gładką masę.
Kiedy masa owocowa lekko przestygnie, wylewamy ją na zagęszczone waniliowe nadzienie. Rozprowadzamy na jednolitą masę i dekorujemy ciasto według uznania. Kiedy całość dojdzie do temperatury pokojowej, przestawiamy je do lodówki i chłodzimy przed podaniem przez kilka godzin.
Wypróbuj też przepisy na ciasto naleśnikowe z kefirem i sałatkę z kaszy jaglanej.