Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wegański krem do ciasta
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.11.2021 01:00

Wegański krem do ciasta

Wegański krem do ciasta
canva/ iaroshenko

Szukasz pomysłu na wegański krem do ciasta, którym bez trudu udekorujesz i przełożysz tort i inne wypieki? Przygotuj krem orzechowy z kawową nutą, mlekiem roślinnym i kaszą jaglaną, która jest świetnym zamiennikiem masła lub margaryny. Poznaj przepis na doskonały, wegański krem do ciasta.

Kasza jaglana jest kaszą, którą wykorzystasz zarówno jako dodatek do obiadu, jak i deseru, ciasta, a nawet kremu do przełożenia tortu. Przed gotowaniem jaglanki, koniecznie upraż ją przez chwilę na suchej patelni, aby pozbyć się goryczki i wydobyć jej orzechowy smak, który dodatkowo wzmocni aromat kremu.

Krem wegański jest mocno orzechowy, gęsty, aksamitny i doskonały w smaku. Do przygotowania kremu wykorzystaj mleko roślinne. Osobiście polecam mleko migdałowe lub kokosowe, ponieważ mleka te są słodkie, bardzo aromatyczne i świetnie komponują się z ciastami i deserami.

Jeśli szukasz pomysłu na wegańskie ciasta- tu poznasz przepis na biszkopt bez jajek oraz na wyśmienite babeczki z jabłkiem.

Przepis na wegański krem do ciasta

Składniki:

  • 250 g kaszy jaglanej

  • 100 ml mleka roślinnego

  • 3 łyżki masła orzechowego

  • 60 g cukru pudru

  • 50 g kakao

  • garść orzechów laskowych

  • szczypta soli i cukru

  • 4 łyżki mocnej kawy, np. espresso

Jak przygotować wegański krem orzechowy do ciasta?

Suchą kaszę praż przez minutę-dwie na suchej patelni, następnie przełóż do garnka, zalej 750 ml wody i ugotuj z odrobiną cukru i soli, następnie odstaw do całkowitego przestygnięcia.

W blenderze zmiel wszystkie składniki kremu, aż uzyskasz gładki i doskonale kawowy krem.