Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź ciasto i zawiń w nie nietypowy składnik. Cynamonki wyjdą magicznie pyszne
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.10.2024 19:30

Weź ciasto i zawiń w nie nietypowy składnik. Cynamonki wyjdą magicznie pyszne

cynamonki
Fot. Shutterstock/FoodVideoPhoto

Cynamonki jak sama nazwa wskazuje, zazwyczaj wypełnione są cynamonem. Jednak teraz zrób je trochę inaczej. Wykorzystaj produkt, który sprawi, że te pyszne bułeczki wyjdą o niebo lepiej. Przepis na cynamonki jest wart wypróbowania. 

Cynamonki inaczej, ale też pysznie

Cynamonki słyną z puszystego ciasta, zwiniętego w ślimaczki i wypełnionego farszem cynamonowym. Smakują pysznie i pachną jeszcze lepiej. Łasuchy i miłośnicy cynamonu przepadają za tymi wypiekami. Jednak warto zrobić cynamonki inaczej niż zwykle.

Teraz w ciasto zawiniemy pastę tahini. To smakołyk z sezamu, który popularny jest w kuchni arabskiej i greckiej. Jest składnikiem chałwy, hummusu i sosów. Pastę tahini robi się ze zmielonych i prażonych ziaren sezamu. Cynamonki wypełnione tą pastą zawierają też cynamon. Smakują pysznie, a poniżej radzimy, jak zrobić cynamonki.

cynamonki
Fot. Canva/Ping Pong Cat
Co roku na 1 listopada podaję taki obiad. Rodzina jest zachwycona

Jak zrobić cynamonki?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 16 g drożdży instant
  • 50 g cukru do ciasta
  • 130 g mleka
  • 2 duże jajka
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 250 g pasty sezamowej tahini
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie cynamonek zacznij od połączenia mąki, cukru, drożdży i jajek. Ciasto wyrób, a pod koniec dodaj sól i posiekane masło. Ciasto wyrabiaj jeszcze około 8 minut. Odstaw je na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto musi być przykryte.

Teraz zrób nadzienie z pasty tahini, cukru i cynamonu. Składniki dokładnie połącz rózgą. Powinna powstać jednolita masa. Następnie wróć do ciasta. Gdy już wyrośnie, zagnieć je jeszcze raz przez chwilę. Z ciasta uformuj prostokąt o wymiarach 45 na 35 cm. 

Cynamonki, że palce lizać

Ciasto przygotuj nadzieniem z pasty tahini i zostaw nieposmarowane 2 cm ciasta przy dłuższym boku. Zwiń w rulon i pokrój na 15 mniejszych kawałków. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż w niej cynamonki, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. 

Po upływie tego czasu cynamonki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut. Gotowe cynamonki po upieczeniu możesz od razu podawać. Wychodzą pyszne, puszyste a pasta sezamowa  z cynamonem smakuje, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak zrobić gulasz z indyka z dynią na obiad. Radziliśmy, jakich owoców i warzyw unikać w chłodne dni. 

cynamonki
Fot. Canva/indukas