Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Zimą zrezygnuj z tych warzyw i owoców. O tej porze roku źle wpływają na zdrowie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 08.10.2024 20:03

Zimą zrezygnuj z tych warzyw i owoców. O tej porze roku źle wpływają na zdrowie

owoce
Fot. Canva/marcopaciello

Owoce i warzywa nie zawsze korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Niektóre z nich szkodzą nam zimą. Dlatego podpowiadamy, których owoców i warzyw unikać w zimowej diecie. Wyjdzie nam to na zdrowie. 

Zimowa dieta z ograniczeniami

Żyjemy w przekonaniu, że owoce i warzywa są niezbędne w naszej diecie. Dostarczają nam witamin, błonnika i zapewniają zdrowie. Jednak nie do końca tak właśnie jest. Pewne owoce i warzywa szkodzą zimą. Warto dowiedzieć się, jakich owoców i warzyw nie włączać do zimowej diety. 

Niektóre z nich są odpowiednie tylko w okresie wiosenno-letnim. Zdarza się, jednak, że tak chętnie zajadamy się nimi również zimą. Powinniśmy sięgać po sezonowe produkty spożywcze. Dlatego jesienią i zimą ograniczmy do minimum jedzenie owoców południowych. 

owoce
Fot. Canva/daniel fela
Sałatka Wenecka od Heni jest hitem w moim domu. Podam ją na Wszystkich Świętych zamiast gyrosa

Tych owoców nie jedz zimą

Naukowcy i specjaliści w dziedzinie żywienia uznali, że zimą nie powinniśmy zajadać się bananami, mandarynkami, pomarańczami i cytrynami. To może dziwić, bo wielu z nas właśnie zimą sięga po mandarynki i pomarańcze. Nie warto też do zimowej diety włączyć grejpfrutów, kiwi, mango oraz melonów.

Wszystko dlatego, że te owoce rosną w zupełnie innych warunkach klimatycznych niż nasze owoce. Różnią się one od nich składem chemicznym i enzymatycznym. Tam, gdzie rosną, przynoszą ochłodzenie podczas spożywania. W Polsce nie jest to wskazane zimą. 

Warzywa, które szkodzą zimą

Bardzo podobnie ma się sytuacja z warzywami, które rosną w ciepłym klimacie. Nie powinny być one włączone do naszej zimowej diety. Dlatego pomidory, sałata, szpinak, czy ogórki lepiej jadać na wiosnę i w lecie. Choć te warzywa dostępne są cały rok, to lepiej je omijać. Warzywa mają kiepski smak i są sztucznie hodowane. Pozbawione są substancji odżywczych i mogą doprowadzić do wychłodzenia organizmu. 

Skutki mogą być groźne dla zdrowia. W ten sposób osłabiamy nasz układ odpornościowy, zmniejszamy ilość energii, a to prowadzi do senności, zmęczenia, spadku nastroju i dolegliwości trawienny. Dlatego do zimowej diety włączmy kapustę, brukselkę, brokuł. Wybierajmy dynie, cukinie, patisony. Jedzmy marchew, seler, por i pietruszkę. To na pewno wyjdzie nam na zdrowie. Pisaliśmy o tym, jak ugotować jesienny kompot be cukru. Radziliśmy, jak ugotować zupę pieczarkową po rosole. 

warzywa
Fot. Canva/barmalini

Źródło: kobieta.interia.pl