Smakosze.pl

Canva / Fotofreak75 ; Canva / PRUDENCIOALVAREZ

Weź kilka garści mniszka i zalej je octem jabłkowym. Zyskasz niesamowity specyfik

2 Maja 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

O niezwykłych właściwościach mniszka lekarskiego świadczy sama nazwa tej rośliny. Jak jednak możemy wprowadzić ten cenny składnik do naszej diety? W domu w prosty sposób przyrządzić możesz ocet z tej rośliny. Wpłynie on w korzystny sposób na nasz układ trawienny, ale nie tylko.

Mniszek lekarski pomoże na rozmaite dolegliwości

Ocet z mniszka lekarskiego to doskonałe remedium na problemy żołądkowe. Zaledwie 1 łyżeczka przed posiłkiem sprawi, że nie będziemy musieli martwić się o bóle brzucha czy niestrawność, a dodatkowo przyspieszymy swój metabolizm. Specyfik przyniesie ulgę także na podrażniony już żołądek.

Domowy ocet z mniszka możesz dodawać do rozmaitych potraw. Pasować będzie do sałatek, dressingów i innych receptur, w których zazwyczaj używamy klasycznych rodzajów octu. Poza walorami smakowymi dostarczy również innych korzyści. Zadba o kondycję naszych włosów, skóry, a także paznokci.

Ocet z mniszka lekarskiego to nie tylko sposób na poprawę urody. Mikstura zmniejszy ciśnienie, a także obniży poziom cholesterolu. Zapobiegnie też osteoporozie i chorobom kości. Aż trudno uwierzyć, że taki skarb dosłownie rośnie w zasięgu naszych rąk.

 

obiad za 10 zł z Dino

Poprosili, żeby zrobiła obiad za 10 zł. Poszła do Dino i się zaczęło

CZYTAJ DALEJ

Przepis na ocet z mniszka lekarskiego

Składniki:
  • 2 garście kwiatów mniszka lekarskiego (zebrane z czystego miejsca z dala od ruchu ulicznego)
  • ok. 2 szklanek octu jabłkowego
  • 3-4 plasterki cytryny

Jak zrobić zdrowy ocet z mniszka lekarskiego?

Kwiaty mniszka lekarskiego starannie opłucz na durszlaku. Przełóż je do dużego szklanego słoika. Rośliny powinny sięgać nie wyżej, niż do ¾ wysokości naczynia.

Mniszek lekarski zalej octem jabłkowym. Płyn musi całkowicie przykrywać zawartość słoika. Zamieszaj całość, aby usunąć z octu pęcherzyki powietrza. Na koniec dołóż obrane ze skórki plasterki cytryny.

Słoik z mniszkiem lekarskim przykryj za pomocą bibułki lub gazy. Materiał obwiąż gumką, aby nie przesuwał się. Tak przygotowany ocet odstaw w ciemne chłodne miejsce na ok. 3-4 tygodnie. Po upływie tego czasu płyn przecedź, przelej do czystego naczynia i przechowuj w lodówce. Upewnij się, że nie pomylisz mniszka lekarskiego z łudząco podobnym mleczem . Właściwości samego octu jabłkowego mogą zrobić niemałe wrażenie .

ocet z mniszka lekarskiego.png
Canva / madeleinesteinbach
Żaden majonez, śmietana lub oliwa. Strzelczyk polewa surówkę z kapusty i ogórka innym składnikiem

Żaden majonez, śmietana lub oliwa. Strzelczyk polewa surówkę z kapusty i ogórka innym składnikiem

CZYTAJ DALEJ
Steki z kapusty

Potnij kapustę na plastry, posmaruj sosem i upiecz. Po spróbowaniu padniesz z wrażenia

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >