Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W tym roku na Wigilię przygotuję takie gołąbki. Z jednym dodatkiem smakują lepiej niż mięsna wersja
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 28.11.2023 16:25

W tym roku na Wigilię przygotuję takie gołąbki. Z jednym dodatkiem smakują lepiej niż mięsna wersja

gołąbki wigilijne
YouTube/@wkuchnidoroty

Gołąbki na Wigilię? Wielu smakoszy aż złapie się za głowę! Spokojnie, przyrządzę wersję bezmięsną tego dania. Wyjątkowy dodatek znakomicie podkręci smak tej postnej potrawy. Polecam przepis na gołąbki wigilijne, które czarują smakiem przy świątecznym stole.

Te gołąbki są idealne na Wigilie

W Wigilię na naszych stołach królują potrawy bezmięsne. Pierogi, uszka z grzybami, czy karp to potrawy, które jadamy w Boże Narodzenie. W tym roku postanowiłam, że zrobię gołąbki wigilijne. Gdy powiedziałam  tym rodzinie, aż zaniemówili. Jak to? Mięsna potrawa na Wigilię?

Nic z tych rzeczy! Robię gołąbki, które nie mają w sobie ani grama mięsa. Za to mnóstwo smaku i dodatek, który sprawia, że danie smakuje jeszcze lepiej niż mięsna wersja. Gołąbki robię z sosem sojowym grzybowym. Polecam ten znakomity przepis na świąteczne danie. 

gołąbki wigilijne
YouTube/@wkuchnidoroty
Tomasz Strzelczyk wziął do ręki schab. To, co z niego wyczarował przechodzi najśmielsze oczekiwania

Jak zrobić wigilijne gołąbki?

Składniki:

  • 1 płaska kapusta na gołąbki
  • 300 g ryżu
  • 4 cebule
  • 4 marchewki
  • ⅓ kostki masła
  • 2 garście ugotowanych grzybów suszonych
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy grzybowy

Przyrządzenie wigilijnych gołąbków zaczynamy od wykrojenia głąba z kapusty i gotowaniu kapusty w litrze osolonej wody. Po kilku minutach zdejmujemy liście. Ważne by były lekko twarde. Następnie na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy posiekane cebule oraz startą marchewkę.

Teraz siekamy ugotowane i przepłukane suszone grzyby. Do miski z ugotowanym ryżem dorzucamy zawartość patelni, grzyby, wyciskamy czosnek i doprawiamy. Dodajemy też sos sojowy grzybowy do smaku. Wyrabiamy farsz i z liści kapusty odkrawamy zgrubiałą część. Zawijamy gołąbki i układamy je w żaroodpornej brytfance. 

Te gołąbki smakują najlepiej w święta

Teraz przyrządzamy sos, więc do miski z wodą dajemy 2 kostki rosołowe i mieszamy. Zalewamy sosem gołąbki i oprószamy delikatnie solą. Wstawiamy nasze danie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 godziny. Po upływie tego czasu gołąbki wigilijne są gotowe do podania.

Te pyszne gołąbki są rumiane i pachnące. Zachwycają swym smakiem, a dodatek sosu sojowego grzybowego jest tu znakomitym uzupełnieniem tego dania. Polecam przepis na to wyjątkowe wigilijne danie. Rodzina i goście za nim przepadają. Pisaliśmy o tym, jak ugotować zupę grzybową wigilijną. Polecaliśmy przepis na makowiec od Ewy Wachowicz. 

gołąbki wigilijne
YouTube/@wkuchnidoroty