Smakosze.pl Przepisy Wielki obiadowy hit - pieczone kotlety mielone
canva/ papkin

Wielki obiadowy hit - pieczone kotlety mielone

11 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kotlety mielone są smaczne, jednak dość kaloryczne. A gdyby tak upiec je, zamiast smażyć na oleju? To jest myśl. Przedstawiamy wam wielki, obiadowy hit — pieczone kotlety mielone. Są lżejsze dla żołądka, bardzo smaczne i pieką się same.

Smażenie jest popularną i lubianą metodą przyrządzania potraw. Szybko otrzymuje się gotowe danie, a tak przygotowane mięso czy ryba są smaczne i chrupiące. Niestety smażenie ma kilka wad. Przede wszystkim zwykle do smażenia używa się tłuszczu, co powoduje, że część oleju czy smalcu jest wchłaniane przez kotlety. Po drugie, pod wpływem wysokiej temperatury smażenia, w tłuszczu powstają wolne rodniki, które nie są obojętne dla zdrowia. Po trzecie osoba smażąca musi cały czas pilnować kotlety na patelni, co jest dosyć męczące.

Z powyższych powodów warto czasami zastąpić smażenie innymi, zdrowszymi metodami obróbki kulinarnej. W przypadku mielonych kotletów sprawdzi się pieczenie. Daje potrawę o taki samym, a nawet lepszym smaku. Natomiast walory zdrowotne pieczonych kotletów są zdecydowanie wyższe niż smażonych.

Wielki obiadowy hit — pieczone kotlety mielone

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa z łopatki

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 1 jajko

  • 2-3 łyżki tartej bułki

  • pieprz ziołowy

  • sól, pieprz

Przygotowanie pieczonych kotletów mielonych

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, wystudź. Dodaj do mielonego mięsa razem z jajkiem i tartą bułką.

Dokładnie wyrób mięsną masę, dopraw ją dość dobrze solą, pieprzem i pieprzem mielonym. Z przygotowanej masy zwilżonymi dłońmi formuj lekko spłaszczone kotlety.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej kotlety. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 st. C i piecz ok. 40 minut.

Po więcej pomysłów na kotlety mielone zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tu np. przepis na kotlety mielone z serowym nadzieniem , a także na kotlety mielone zawijane w plastry boczku .

obiad z pieczonym kotletem
obiad z pieczonym kotletem

Źródło zdjęcia: canva/rezkrr

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy