Przepis na wyborne kotlety mielone z serowym nadzieniem
Kotlety mielone dość często goszczą na naszych stołach. Nic dziwnego, są proste i szybkie do przygotowania, a przede wszystkim smaczne. Czasami warto jednak nieco je odmienić, by przełamać smakową nudę. Skorzystaj z naszego przepisu na wyborne kotlety mielone z serowym nadzieniem, a zachwycisz domowników.
Kotlety przygotowywane z mielonego mięsa bardzo łatwo jest odmienić i urozmaicić. Wystarczy dodać do mięsnej masy trochę posiekanej zieleniny czy startych warzyw. Dziś, proponujemy jednak zrobić kotlety nadziewane. W ich wnętrzu ukryjemy żółty ser, który po usmażeniu będzie się przyjemnie ciągnął.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na wyborne kotlety mielone z serowym nadzieniem
Składniki:
50 dag mielonego mięsa z łopatki lub wieprzowo-wołowego
2 łyżki tartej bułki
1/3 szklanki mleka
1 jajko
1 cebula
6 plasterków żółtego sera
1 łyżka masła
słodka mielona papryka
sól, pieprz
tarta bułka do panierowania
1 łyżka mąki krupczatki
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów mielonych nadziewanych serem
Tartą bułkę zalej mlekiem. Gdy napęcznieje, odciśnij, dodaj do mielonego mięsa razem z jajkiem.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na oleju, duś, aż się zeszkli. Wystudzoną dodaj do mielonego mięsa.
Każdy plasterek sera złóż na połowę, posmaruj z obu stron masłem, oprósz mieloną papryką, włóż do lodówki na 30 minut.
Mielone mięso z dodatkami wyrób na jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem. Masę podziel na części.
Każdą część mięsnej masy rozpłaszcz, połóż na niej plasterek żółtego sera, oblep go szczelnie mięsną masą.
Na patelni rozgrzej olej. Kotlety panieruj w tartej bułce wymieszanej z krupczatką, kładź na patelni i smaż z obu stron na złoty kolor.
Na naszej stronie znajdziesz też inne, ciekawe receptury na kotlety mielone. Wśród nich przepis na kotlety mielone z dynią i szczypiorkiem, a także przepis na kotlety mielone z pieczarkami według Kuronia.
Źródło zdjęcia: canva/Ann_Zhuravleva
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: 365 Obiadów na polskim stole na co dzień i od święta; Ewa Aszkiewicz i Romana Chojnacka