Smakosze.pl Porady Wlej do mięsa zaraz po przesmażeniu. Wieprzowina w gulaszu będzie idealnie miękka
fot. Canva/fotek

Wlej do mięsa zaraz po przesmażeniu. Wieprzowina w gulaszu będzie idealnie miękka

16 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Gulasz wieprzowy jest ulubionym daniem Polaków. Niestety źle przygotowane mięso wyjdzie zbyt twarde. Istnieje sposób, aby to danie wyszło idealne. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak zmiękczyć mięso do gulaszu. Sposób jest banalny, a obiad wyjdzie przepyszny.

Doskonały gulasz na obiad

Gulasz wieprzowy jest znakomitym daniem . Podany na obiad nie tylko rozgrzeje, ale też nasyci na długie godziny. Czasami zdarza się tak, że gulasz na obiad jest po prostu niesmaczny. Wszystko przez zbyt twarde mięso.

Na szczęście w łatwy sposób można temu zaradzić. W dalszej części artykułu dowiesz się, jak zmiękczyć mięso do gulaszu, aby podany na obiad zachwycił każdego. Ten patent będziesz wykorzystywać za każdym razem.

mięso.jpg
Fot. Canva/shpakus
Śledzie proboszcza to hit nad hity. Szkoda, że wcześniej nie znałem tego przepisu

Gulasz wieprzowy ma jedną wadę

Wydawałoby się, że przygotowanie gulaszu jest łatwe i nie można zepsuć tego dania. Niestety źle przygotowane mięso wieprzowe będzie twarde, a cały gulasz straci przez to na smaku. Mięso w gulaszu musi być miękkie i powinno rozpływać się w ustach. Jak zmiękczyć mięso do gulaszu? Jest to bardzo łatwe, wystarczy, że masz ocet jabłkowy. O tym, jak go użyć, dowiesz się za chwilę.

Jak zmiękczyć mięso do gulaszu?

Przygotowanie gulaszu rozpocznij od podsmażenia pokrojonego w kostkę mięsa na patelni. Gdy zarumieni się z każdej strony, wlej ocet jabłkowy. Proporcje są następujące - na 1 kg mięsa wlewaj 2 łyżki octu.
Patelnię przykryj, a wieprzowinę duś na małym ogniu, do momentu zmięknięcia mięsa i odparowania octu . Dopiero wtedy możesz dodać pozostałe składniki takie jak warzywa, przyprawy czy bulion.

Ocet jabłkowy zmiękcza mięso, ponieważ rozbija jego włókna, a w dodatku dzięki niemu wieprzowina szybciej się dusi. Ocet dodany do gulaszu podkreśli także smak mięsa i innych składników. Wypróbuj ten sposób, a gulasz na obiad wyjdzie lepszy niż kiedykolwiek.

Polecamy również przepis na soczystą i aromatyczną karkówkę oraz marchewkę gotowaną z groszkiem od Tomasza Strzelczyka . Palce lizać.

ocet.jpg
Fot. Canva/Dmitrii Ivanov

Źródło: pyszności.pl

Nie ma gorszego momentu na solenie ziemniaków. Niszczy naczynia, rachunki drożeją
Zapomnij o krecie, wsyp to do odpływu i zalej. Usuniesz zapach i odetkasz rury
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy