Wrzuć ziemniaki do mleka i odpal blender. Ten przepis jest genialny
Oto niezwykły przepis na placki ziemniaczane. A może właściwie ziemniaczane naleśniki? Takie faszerowane danie łamie wiele kanonów, ale na pewno warto się nim zainspirować.
Ziemniaczane naleśniki
Rozdrobnione i usmażone ziemniaki, czyli po prostu placki ziemniaczane, to nic nadzwyczajnego w naszej kuchni. Jednak ten przepis może szokować. Rzadko zdarza się, by ktoś w ten sposób przyrządzał ciasto na bazie ziemniaczanego puree.
Jest jednak w tym szaleństwie metoda. Naleśniki z rozdrobnionych niczym na puree ziemniaków mają swoje miejsce w kuchniach wielu zakątków świata. Składniki w tym przepisie inspirowane są tureckimi latke i podobnymi potrawami Azji Środkowej.
Makłowicz zawija gołąbki w kapustę, o jakiej nikt by nie pomyślał. Ciężko ją nawet znaleźć w sklepieNaleśniki z mięsem mielonym
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Aziza gotovit. Do dania można użyć dowolnego mięsa mielonego. Najlepiej jednak będzie, jeśli użyjemy wołowiny lub nawet jagnięciny.
Składniki
- 3 ugotowane ziemniaki
- 300 g mielonej wołowiny
- 100 ml wody z gotowania ziemniaków (lub łyżka mąki ziemniaczanej)
- 300 ml mleka
- 3 jajka
- 1 duża cebula
- 200 g mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masło klarowane do smażenia
- Sól, pieprz, kmin rzymski, papryka wędzona, suszony czosnek
Zblenduj ziemniaki z mlekiem
Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem z mlekiem na jednolitą masę. Dodajemy jajka, cukier i sól. Dolewamy wodę z gotowania ziemniaków albo mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 100 ml wody. Masę na ciasto mieszamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż zacznie robić się szklista. Dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami do smaku. Dusimy, aż będzie rumiane, i odstawiamy z ognia.
Z ciasta smażymy naleśniki podobnie jak tradycyjne. Zdejmujemy je z patelni i układamy w stosik, a następnie faszerujemy, rolując lub składając w kwadraty, według uznania. Takie naleśniki smakują także na drugi dzień, podsmażone na maśle.
Wypróbuj też przepisy na kluski na parze i wilgotne ciasto czekoladowe.