Wrzucam wszystko do jednego garnka i po chwili mam pyszny obiad. Mógłbym to jeść non stop
Doskonały przepis na jednogarnkową potrawkę, która nigdy się nie znudzi. Dzięki połączeniu kiełbasy, ziemniaków i warzyw stanowi posiłek, który nie wymaga żadnych dodatków, świetnie nadaje się do podgrzewania i zabija apetyt na długo.
Obiad z jednego garnka
Dania jednogarnkowe znane są na całym świecie. W Polsce nazywamy je czasem z niemieckiego Eintopfami, mylimy (na co grzmi na nas Robert Makłowicz) z leczo, rzadziej z ratatouille'ami, a spotykamy także pod nazwą chłopskich czy wiejskich kociołków.
Czy są wiejskie? W jakimś sensie pewnie tak. Składają się z łatwo dostępnych i dobrze znanych składników , a przy tym bazują na zaradności gospodyni, która po prostu wszystko we właściwej kolejności wrzuca do jednego garnka. No i do tego są tak sycące, że zaspokajają tygrysi głód po dniu pracy fizycznej.
Wiejski garnek z fasolą
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Moje domowe jedzenie. Takie danie jest jednak bardzo „cierpliwe”, warto więc przejrzeć lodówkę pod kątem tego, co moglibyśmy do niego dorzucić . W sezonie na młodą kapustę warto pamiętać także o niej.
Składniki
- 1 pęto tłustej kiełbasy
- 600 g ziemniaków
- ½ l bulionu (opcjonalnie, można użyć samej wody)
- 500 g fasoli
- Mała główka młodej kapusty
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża cebula
- ½ papryki chili (do smaku)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka węgierskiej pasty paprykowej (opcjonalnie)
- Sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy
- 60 g masła
- 3 łyżki mąki
Prosty obiad z fasoli
Fasolę namaczamy przez noc , odcedzamy i w garnku zalewamy świeżą wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Ustawiamy na małym ogniu, a w międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Na patelni na odrobinie masła podsmażamy pokrojoną dość drobno cebulę. Dodajemy przeciśnięty czosnek, a następnie kiełbasę w plasterkach. Kiedy zaczyna się ona robić rumiana, podsmażamy dodatkowo pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy jeszcze przez chwilę. Na koniec na patelnię wrzucamy poszatkowaną młodą kapustę.
Kiedy zrobi się ona miękka, studzimy dosłownie przez chwilę i dodajemy do gotującej się fasoli. Wodą z garnka deglasujemy patelnię , czyli przepłukujemy ją, zlewając później wodę z powrotem do potrawy.
Do garnka można teraz dodać nieco bulionu. Przyprawiamy przecierem pomidorowym i paprykowym, a następnie do smaku sypkimi przyprawami . Gotujemy tak jeszcze przez chwilę, po czym wrzucamy obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki .
Nie zdejmując potrawy z ognia, na patelni przygotowujemy zasmażkę, rozpuszczając masło, a następnie mieszając je dokładnie z mąką. Kiedy ziemniaki robią się miękkie, dodajemy zasmażkę i wszystko jeszcze przez chwilę gotujemy. Danie jest gotowe, kiedy fasola i ziemniaki mają odpowiednią twardość .
Wypróbuj też przepisy na ogórki kiszone z zadziwiającym dodatkiem i napar z liści morwy .