Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wsyp do rondelka 1 łyżkę charakternego składnika. Owsianka wyjdzie jeszcze pożywniejsza
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 03.11.2022 21:02

Wsyp do rondelka 1 łyżkę charakternego składnika. Owsianka wyjdzie jeszcze pożywniejsza

owsianka z kakao
Canva / Ira Taskova

Bez solidnego śniadania nie ma mowy o dobrym rozpoczęciu dnia. A jeśli śniadanie jest podane na ciepło i zachwyca czekoladowym aromatem? Nic tylko zajadać. A taka właśnie jest owsianka z dodatkiem kakao. Ten charakterystyczny produkt nie tylko zapewnia uczucie sytości i dostarcza cennych składników, ale też zachwyca intensywnym smakiem.

Nasza kakaowa owsianka jest owsianką gotowaną. Wystarczy jednak zaledwie kilka minut, aby płatki cudownie namiękły i były gotowe do zjedzenia. Owsiankę z dodatkiem kakao możesz przygotować błyskawicznie i niemal od razu cieszyć się tym wspaniałym posiłkiem.

Przepis na gotowaną owsiankę z kakao

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych

  • 1/2 banana

  • 3/4 szklanki wody

  • 1 łyżka gorzkiego kakao

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1 garść dowolnych posiekanych orzechów

  • 1 kostka czekolady do dekoracji (opcjonalnie)

Jak szybko przyrządzić obłędną kakaową owsiankę?

Do niewielkiego rondelka wsyp płatki owsiane. Dodaj do nich łyżkę kakao oraz cynamon. Składniki na owsiankę zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Postaw garnek na niewielkim ogniu i zacznij podgrzewać jego zawartość.

Kiedy owsianka zacznie bulgotać mieszaj ją często, aby nie doprowadzić do przypalenia. Owsianka gotowa jest do jedzenia po ok. 2-3 minutach gotowania, kiedy płatki zmiękną. Dodaj do niej rozgniecionego banana i wymieszaj.

Owsiankę przełóż na talerz, dodaj posiekane orzechy, na koniec udekoruj wierzch odrobiną startej czekolady. Owsiankę z kakao najlepiej zjeść zaraz po przyrządzeniu.

Rewolucyjna owsianka z cukinią poleca się na śniadanie. Pożywne śniadanie przygotujesz także w piekarniku.

Canva / yipengge
Canva / yipengge

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: