Smakosze.pl Przepisy Wsyp składniki do miski, poczekaj i wymieszaj. To ciasto drożdżowe zrobisz bez wyrabiania
fot. Canva

Wsyp składniki do miski, poczekaj i wymieszaj. To ciasto drożdżowe zrobisz bez wyrabiania

25 maja 2024

Oto przepis na lekki, puszysty i – jak na ciasto drożdżowe – niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu wypiek. Lekko słodkawe pieczywo z kruszonką to w wielu domach niezbędny element udanego weekendu. Z tym przepisem wychodzi z łatwością.

Ciasto, owoce i kawa

Wiosną na ustach wszystkich miłośników kulinariów są świeże, sezonowe owoce. Bogate w błonnik, cukry i witaminy , nie są one jednak z prawdziwego zdarzenia posiłkiem. Chyba, że połączyć je z tym prostym ciastem i np. jogurtem, bo wtedy zmienią się w pożywny i pyszny podwieczorek.

Dlatego na wiosnę wracamy do prostego i puszystego drożdżowego ciasta. Dzięki wyrastaniu bez wyrabiania jest lekkie jak chmurka , a przyrządzone z chrupiącą kruszonką i podane z kawą stanowi kwintesencję popołudniowej chwili relaksu.

surowe ciasto drożdżowe
fot. Canva
Wrzucam wszystko do jednego garnka i po chwili mam pyszny obiad. Mógłbym to jeść non stop

Szybkie ciasto drożdżowe

Pomysł, by umieszczać składniki w misce i nie mieszać ich od razu może wydawać się nieco dziwny. Efekty są jednak niezwykłe. Dzięki tej metodzie oszczędzamy czas nie tylko wyrabiania ciasta, lecz także sprzątania kuchni po całym zwyczajowym drożdżowym zamieszaniu.

Składniki

  • 680 g mąki
  • 5 jajek
  • 100 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 120 g cukru pudru
  • 250 ml zimnego mleka
  • 220 ml oleju
  • 100 g (½ kostki) masła

Zobacz też: Jak usunąć plamy z truskawek? Na pewno nie w pralce

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Do miski wybijamy jajka i rozbijamy je na masę bez ubijania. Dodajemy drobno pokruszone drożdże, a następnie, kolejno: cukier puder, olej, mleko i 600 g mąki. Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 3 godziny w temperaturze pokojowej .

Pozostałą mąkę mieszamy w miseczce z cukrem. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone lub po prostu ciepłe masło. Szybko wyrabiamy.

Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia albo wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Na ciasto nakładamy kruszonkę i wstawiamy na ok. 45 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni . Podajemy po przestudzeniu.

Wypróbuj też przepisy na szybkie ciasto truskawkowe z patelni i napar z liści morwy .

upieczone ciasto
fot. Canva
Wlej to zamiast wody do ciasta na pierogi. Jak dla mnie nie ma lepszego, wychodzi idealnie
Pokrój młodą kapustę i wymieszaj z jajkami. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy