Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wsypuję ryż na patelnię i zalewam go jajkiem. Ten prosty przysmak mógłbym jeść codziennie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 19.01.2024 19:26

Wsypuję ryż na patelnię i zalewam go jajkiem. Ten prosty przysmak mógłbym jeść codziennie

ryż z jajkami
youtube.com/@vieleRezepte

To błyskawiczny, łatwy, a przede wszystkim – bardzo niezwykły przepis. Ryż w takiej postaci sprawdza się jako dodatek do każdego dania. Jest pożywny, a jednocześnie delikatny w smaku. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się do ilu potraw będzie pasował.

Ryż z jajkiem – dodatek do dania

Ryż nie jest pierwszym wyborem na dodatek do drugiego dania. Najczęściej wolimy ziemniaki, kluski lub nawet podsmażany makaron.  Jednak ten przepis zmienia go w potrawę tak ciekawą, że można by ją jeść nawet samodzielnie.

Dodanie do ryżu jajek zupełnie zmienia jego oblicze. Oprócz typowego dodatku skrobiowego staje się on potrawą bogatą w białka. Można też formować go na talerzu, co będzie niezwykle wyglądać. A, jak wiadomo, jemy także oczami.

Ryż z żółtkiem
youtube.com/@vieleRezepte
Odmierzam szklankę płatków owsianych i mieszam z tymi składnikami. W 5 minut mam zdrowe i sycące śniadanie

Duszony ryż z jajkami

Kanał kulinarny Viele Rezepte, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, proponuje podać taki ryż z potrawką z warzyw. Naszym zdaniem jednak pasuje wszędzie. Do mięsa, do ryby lub do warzyw w dowolnej postaci Porcja z 200 g ryżu powinna wystarczyć na cztery osoby.

Składniki

  • 200 g ryżu
  • 4 jajka
  • Sól, olej do smażenia

Przygotowanie ryżu z jajkami.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy na niego ryż, obsmażamy przez kilkanaście sekund i zalewamy dwiema szklankami zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy przez 10 minut, częściowo pod przykryciem, aż ryż wypije całą wodę i stanie się miękki.

Jajka wybijamy i oddzielamy żółtka od białek. Kiedy ryż będzie miękki, wylewamy do niego żółtka i dokładnie mieszamy. Białka roztrzepujemy na niezbyt gęstą pianę ze szczyptą soli. 

Do ryżu z żółtkami dodajemy białka. Jeszcze raz mieszamy i wykładamy na talerz, nadając kształt za pomocą foremki. Podajemy w ulubionymi dodatkami. Ryż z jajkiem świetnie smakuje też jako samodzielna potrawa.

Wypróbuj też przepis na ciasto z ryżem i jabłkami i zmierz się z naszym quizem na znajomość ciast.

Ryż z pianą z białka
youtube.com/@vieleRezepte
Tagi: Ryż Jajka Obiad