Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o jabłku i cebuli, jest lepszy sposób na wątróbkę. W tym wydaniu nie ma sobie równych
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 20.03.2025 21:00

Zapomnij o jabłku i cebuli, jest lepszy sposób na wątróbkę. W tym wydaniu nie ma sobie równych

Wątróbka
Fot. Canva/Vinicef

Wątróbka to niewątpliwie przysmak wielu osób. Znajdą się zarówno jej sympatycy, jak i przeciwnicy. Trzeba ją po prostu polubić. Można ją przygotować na wiele sposobów. Natomiast przepis, który chcemy Wam dzisiaj zaproponować, pochodzi z 1947 roku i dotyczy wątróbki drobiowej w czerwonym winie. 

Dlaczego warto jeść wątróbkę

Wątróbka to nie tylko gwarancja dobrego smaku, ale świetne źródło różnorodnych wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Dzięki temu dostarczamy naszemu podniebieniu odpowiednie smaki, natomiast organizmowi prozdrowotne substancje. 

Wątróbka drobiowa podana w głębokim talerzu
Fot. Canva/konstiantynzapylaie

Przede wszystkim wątróbka jest niskokaloryczna, więc idealnie wpiszę się w dietę osób, które marzą o tym, żeby schudnąć. Ponadto jest świetnym źródłem białka, dlatego jeśli uprawiacie sport lub trenujecie siłowo, to takie danie jest właśnie dla Was. 

Wątróbka gotowa do jedzenia
Fot. Canva/yaroshenko

Do tego wątróbka zawiera w sobie różne witaminy i minerały

Można ją przyrządzić na różne sposoby, jednak tym, który chcemy Wam zaproponować, szczególnie warto się zainteresować. 

Tyle kosztuje talerzyk na komunię w 2025 roku. Cena zwala z nóg

Wątróbka drobiowa winie

Wątróbka drobiowa w winie to świetna potrawa, która zachwyci niejedną osobę. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 250 g pieczarek pokrojonych w paseczki
  • cebula posiekana
  • 2-3 ząbki czosnku pokrojone w kosteczkę
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • sól 
  • pieprz
  • 3 łyżki masła
  • kilka łyżek oleju
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypiorek grubo posiekany
  • szklanka ryżu ugotowanego 

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszną wątróbkę w winie

Przygotowanie wątróbki w taki sposób jest świetnym wyborem na rodzinny obiad

W pierwszej kolejności rozpuszczamy masło na patelni. Następnie podsmażamy czosnek i cebulę do momentu, aż się zeszklą. Po chwili dodajemy łyżkę oleju. Wrzucamy pieczarki i dusimy przez 5 minut. Dodajemy wątróbkę, którą po chwili i ponownie dusimy, tym razem przez 10 minut. 

W kolejnym kroku wlewamy wino oraz rosół. Całość mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez mniej więcej 15 minut. Po tym czasie sos powinien zgęstnieć. Na sam koniec całe danie przyprawiamy solą i pieprzem. 

Na talerzu starannie układamy gałki ryżu, po czym rozkładamy wątróbkę. Na koniec dekorujemy całe danie szczypiorkiem. Obowiązkowo podajemy z czerwonym wytrawnym winem. 

Sprawdź przepis na zupę, która jest hitem na Śląsku. Zobacz, jakie jest najlepsze mięso na krupnik

Wątróbka podana w ciemnym naczyniu
Fot. Canva/Vladimir Mironov