Zapomnij o jabłku i cebuli, jest lepszy sposób na wątróbkę. W tym wydaniu nie ma sobie równych

Wątróbka to niewątpliwie przysmak wielu osób. Znajdą się zarówno jej sympatycy, jak i przeciwnicy. Trzeba ją po prostu polubić. Można ją przygotować na wiele sposobów. Natomiast przepis, który chcemy Wam dzisiaj zaproponować, pochodzi z 1947 roku i dotyczy wątróbki drobiowej w czerwonym winie.
Dlaczego warto jeść wątróbkę
Wątróbka to nie tylko gwarancja dobrego smaku, ale świetne źródło różnorodnych wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Dzięki temu dostarczamy naszemu podniebieniu odpowiednie smaki, natomiast organizmowi prozdrowotne substancje.

Przede wszystkim wątróbka jest niskokaloryczna, więc idealnie wpiszę się w dietę osób, które marzą o tym, żeby schudnąć. Ponadto jest świetnym źródłem białka, dlatego jeśli uprawiacie sport lub trenujecie siłowo, to takie danie jest właśnie dla Was.

Do tego wątróbka zawiera w sobie różne witaminy i minerały.
Można ją przyrządzić na różne sposoby, jednak tym, który chcemy Wam zaproponować, szczególnie warto się zainteresować.
Tyle kosztuje talerzyk na komunię w 2025 roku. Cena zwala z nógWątróbka drobiowa winie
Wątróbka drobiowa w winie to świetna potrawa, która zachwyci niejedną osobę. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 250 g pieczarek pokrojonych w paseczki
- cebula posiekana
- 2-3 ząbki czosnku pokrojone w kosteczkę
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- sól
- pieprz
- 3 łyżki masła
- kilka łyżek oleju
- 3 łyżki mąki pszennej
- szczypiorek grubo posiekany
- szklanka ryżu ugotowanego
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszną wątróbkę w winie
Przygotowanie wątróbki w taki sposób jest świetnym wyborem na rodzinny obiad.
W pierwszej kolejności rozpuszczamy masło na patelni. Następnie podsmażamy czosnek i cebulę do momentu, aż się zeszklą. Po chwili dodajemy łyżkę oleju. Wrzucamy pieczarki i dusimy przez 5 minut. Dodajemy wątróbkę, którą po chwili i ponownie dusimy, tym razem przez 10 minut.
W kolejnym kroku wlewamy wino oraz rosół. Całość mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez mniej więcej 15 minut. Po tym czasie sos powinien zgęstnieć. Na sam koniec całe danie przyprawiamy solą i pieprzem.
Na talerzu starannie układamy gałki ryżu, po czym rozkładamy wątróbkę. Na koniec dekorujemy całe danie szczypiorkiem. Obowiązkowo podajemy z czerwonym wytrawnym winem.
Sprawdź przepis na zupę, która jest hitem na Śląsku. Zobacz, jakie jest najlepsze mięso na krupnik.






































