Smakosze.pl
jajecznica

Canva / 4kodiak ; AFP / EAST NEWS

YouTuber zrobił jajecznicę z przepisu Gordona Ramseya. Ocenił jej smak w 2 słowach

21 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

YouTuberzy nie boją się sprawdzać przepisów polecanych przez gwiazdy światowej kuchni. Swoistego egzaminu nie uniknąć nawet bezapelacyjny król gotowania Gordon Ramsay. Przyznać trzeba, że test jajecznicy na Kanale YouTube Sprawdzam Jak wypadł śpiewająco. Nawet tak niepozorne danie można doprowadzić do perfekcji.

Film Gordona Ramseya z jajecznicą w roli głównej zdobył ponad 40 milionów odsłon. Nie każdy może się pochwalić takim wynikiem. Czy sukces w popularnym serwisie jest wprost proporcjonalny do smaku dania? Ktoś postanowił to sprawdzić.

biedronka

Dietetyk wybrał najlepsze wędliny w Biedronce. Wprost nie można doczepić się do składu

CZYTAJ DALEJ

Dymitr z kanału Sprawdzam Jak krok po kroku odtwarza przepis mistrza. Przygotowanie popularnej potrawy miejscami może zaskoczyć. Interesujący jest także dobór dodatków i sposób ich podania. Werdykt jest jednoznaczny- ta jajecznica to petarda.

Czym charakteryzuje się jajecznica Gordona Ramseya?

Gordon Ramsey to kucharz znany na całym świecie. Słynie z wykwintnych i wymyślnych dań, stworzonych z luksusowych produktów. W swoim filmie udowadnia jednak, że z równym oddaniem przykłada się do prostych potraw, które każdy może przygotować w swoim domu.

Jajecznica Gordona Ramseya nieco różni się od tej, którą smażymy w domu. Przede wszystkim przyrządzana jest w garnuszku a nie na patelni. Ważny jest także spory dodatek masła. Ramsey w umiejętny sposób operuje też temperaturą grzania jajek.

Swoją jajecznicę kulinarny celebryta podaje z pieczarkami i pomidorami. Na próżno ich szukać jednak z ściętych jajkach. Produkty te smażone są w całości na patelni i podawane jako dodatek obok gwiazdy talerza.

Obowiązkowe do jajecznicy jest podanie pieczywa. Nie inaczej jest w przepisie Gordona Ramseya. Stawia on na kromkę opieczonego wiejskiego chleba. Takie śniadanie musi smakować obłędnie.

Jak przyrządzić jajecznicę wzorem Gordona Ramseya?

Przyrządzenie jajecznicy rozpocznij od przygotowania dodatków. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kiedy tłuszcz będzie gorący włóż na niego dwie oczyszczone pieczarki (kapeluszami do dołu) i gałązkę pomidorków koktajlowych. Pozostaw je na niewielkiej mocy palnika, aby powoli nabierały rumieńców.

Do zimnego rondelka wbij 3 jajka. Dodaj do nich także sporą łyżkę masła. Garnek postaw na mocno nagrzanym palniku, a jego zawartość zacznij energicznie mieszać.

Po ok. pół minuty mieszania zdejmij rondelek z ognia. Jajecznicę nadal mieszaj szpatułką lub drewnianą łopatką. Po 10 sekundach postaw rondelek z powrotem na palniku i ponownie gotuj całość cały czas mieszając przez kolejne 30 sekund. Taki proces powtórz trzykrotnie, aż jajecznica wyraźnie zgęstnieje.

Do niemal gotowej jajecznicy dodaj łyżkę gęstej śmietany. Danie dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jajecznicę przełóż na talerz, obok kładąc podsmażone pieczarki i pomidorki, oraz pajdę opieczonego w tosterze chleba. Pyszne śniadanie gotowe jest do pałaszowania. Przekonaj się czy jajecznica Tomasza Strzelczyka dorównuje tej od Gordona Ramseya. W kwestii lubianego śniadania swoje 3 grosze wtrąca też Magda Gessler.

Canva / 4kodiak

Canva / 4kodiak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Sprawdzam Jak

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa pomidorowa

Porady

Kiedy najlepiej dodać przecier do zupy pomidorowej? Właściwy moment ma ogromne znaczenie

Czytaj więcej >
jajko na twardo

Porady

Jajko na twardo możesz ugotować bez wody. Ten trick stał się światowym fenomenem

Czytaj więcej >
boczek

Porady

Babcia Stasia zawsze gotuje boczek w łupinach cebuli. Wychodzi idealnie miękki i soczysty

Czytaj więcej >
Okrasa do pierogów jest ważna

Porady

Jest równie ważna jak ciasto i farsz. 4 najlepsze okrasy do pierogów

Czytaj więcej >
Rosół gotujemy bez przykrycia

Porady

Dlaczego najlepsi kucharze gotują rosół bez przykrycia? Powód jest arcyważny

Czytaj więcej >
Katarzyna Bosacka, warzywa

Porady

Oj dostało się Bosackiej. A radziła tylko w sprawie zakupów i oszczędzania

Czytaj więcej >