Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tomasz Strzelczyk stworzył bajeczne śniadanie. Zawijana jajecznica jest inna niż wszystkie, syci i kosztuje grosze
Renata Materlińska
Renata Materlińska 20.06.2022 08:35

Tomasz Strzelczyk stworzył bajeczne śniadanie. Zawijana jajecznica jest inna niż wszystkie, syci i kosztuje grosze

Tomasz Strzelczyk, jajecznica
screeny z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Tomasz Strzelczyk stworzył bajeczne śniadanie. Jest nim zawijana jajecznica. Jest inna niż wszystkie, bo wygląda trochę jak kanapka, trochę jak naleśnik, który kryje w sobie pyszne składniki — usmażone jajka, boczek oraz warzywa. Gdy ją zjesz energii starczy ci do obiadu.

Jajecznica jest jedną z najpopularniejszych potraw, którą przyrządzamy na śniadanie. Bardzo łatwo ją zrobić, a jest pożywna i smaczna. Niezwykle bogatą wersję jajecznicy stworzył Tomasz Strzelczyk. Jest ona zawinięta w tortillę, a oprócz jajek kryje też boczek, warzywa i sosy. Zobacz, jak smakuje to cudo.

W naszym materiale zamieściliśmy zdjęcie pochodzące z filmiku na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube. Prawda, że zawijana jajecznica wygląda kusząco?

Przepis Strzelczyka na zawijaną jajecznicę

Składniki:

  • 4-5 cebulek dymek

  • olej

  • 1 ząbek czosnku

  • 4-5 jajek

  • 10 dag boczku

  • 1 papryczka jalapeno

  • 1/2 czerwonej cebuli

  • 1 pomidor

  • 2 placki tortilli

  • 2 łyżki startego żółtego sera

  • po 2 łyżki majonezu i pikantnego keczupu

  • sól, pieprz

Przygotowanie zawijanej jajecznicy

Białą część dymki i czosnek posiekaj, podsmaż na patelni. Jajka wybij do miseczki, rozmieszaj energicznie widelcem z dodatkiem odrobiny zimnej wody. Wylej na patelnię z dymką, oprósz pieprzem, usmaż, zdejmij z patelni, posól.

Boczek pokrój w plasterki, zrumień na patelni, zdejmij. Zielony szczypior, jalapeno i czerwoną cebulę posiekaj. Pomidor pokrój w kostkę. Warzywa wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Na patelni podgrzej kolejno tortille. Na każdej połóż połowę jajecznicy i połowę plastrów boczku. Posyp warzywami, startym serem, dodaj po łyżce majonezu i keczupu, przykryj resztą jajecznicy.

Zwiń tortillę. W ten sam sposób przygotuj drugą tortillę. Przygotowane tortille obsmaż z obu stron na patelni z odrobiną oleju, aż będą rumiane.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na jajecznicę Gordona Ramsaya, a także na jajecznicę po francusku.

jajka
canva/Rodolfo Santos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kanał Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube