Smakosze.pl
Tomasz Strzelczyk, jajecznica

screeny z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Tomasz Strzelczyk stworzył bajeczne śniadanie. Zawijana jajecznica jest inna niż wszystkie, syci i kosztuje grosze

20 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Tomasz Strzelczyk stworzył bajeczne śniadanie. Jest nim zawijana jajecznica. Jest inna niż wszystkie, bo wygląda trochę jak kanapka, trochę jak naleśnik, który kryje w sobie pyszne składniki — usmażone jajka, boczek oraz warzywa. Gdy ją zjesz energii starczy ci do obiadu.

Jajecznica jest jedną z najpopularniejszych potraw, którą przyrządzamy na śniadanie. Bardzo łatwo ją zrobić, a jest pożywna i smaczna. Niezwykle bogatą wersję jajecznicy stworzył Tomasz Strzelczyk. Jest ona zawinięta w tortillę, a oprócz jajek kryje też boczek, warzywa i sosy. Zobacz, jak smakuje to cudo.

Robert Makłowicz, chleb

Robert Makłowicz piecze idealnie chrupiący i delikatny w środku chleb. 1 składnik sprawia, że staje się doskonale wilgotny

CZYTAJ DALEJ

W naszym materiale zamieściliśmy zdjęcie pochodzące z filmiku na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube. Prawda, że zawijana jajecznica wygląda kusząco?

Przepis Strzelczyka na zawijaną jajecznicę

Składniki:

  • 4-5 cebulek dymek

  • olej

  • 1 ząbek czosnku

  • 4-5 jajek

  • 10 dag boczku

  • 1 papryczka jalapeno

  • 1/2 czerwonej cebuli

  • 1 pomidor

  • 2 placki tortilli

  • 2 łyżki startego żółtego sera

  • po 2 łyżki majonezu i pikantnego keczupu

  • sól, pieprz

Przygotowanie zawijanej jajecznicy

Białą część dymki i czosnek posiekaj, podsmaż na patelni. Jajka wybij do miseczki, rozmieszaj energicznie widelcem z dodatkiem odrobiny zimnej wody. Wylej na patelnię z dymką, oprósz pieprzem, usmaż, zdejmij z patelni, posól.

Boczek pokrój w plasterki, zrumień na patelni, zdejmij. Zielony szczypior, jalapeno i czerwoną cebulę posiekaj. Pomidor pokrój w kostkę. Warzywa wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Na patelni podgrzej kolejno tortille. Na każdej połóż połowę jajecznicy i połowę plastrów boczku. Posyp warzywami, startym serem, dodaj po łyżce majonezu i keczupu, przykryj resztą jajecznicy.

Zwiń tortillę. W ten sam sposób przygotuj drugą tortillę. Przygotowane tortille obsmaż z obu stron na patelni z odrobiną oleju, aż będą rumiane.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na jajecznicę Gordona Ramsaya, a także na jajecznicę po francusku.

jajka

canva/Rodolfo Santos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kanał Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >

Przepisy

McDonalds je wycofuje, ale identyczne zrobisz w domowym zaciszu. Mamy przepis

Czytaj więcej >
pierniczki świąteczne

Przepisy

Pierniczki świąteczne babci Tereski. Korzenne ciasteczka nie maja sobie równych

Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jabłko i cebulka. Lewandowska podaje śledzie z zupełnie innymi dodatkami

Czytaj więcej >