Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Z czym najlepiej podawać kluski śląskie?
Adam Moskal
Adam Moskal 07.02.2022 01:00

Z czym najlepiej podawać kluski śląskie?

Kluski śląskie
Canva.com / sitriel

Kluski śląskie są klasyka uwielbianą szczególnie przez miłośników polskiej tradycyjnej sztuki kulinarnej. Można bowiem podawać je z najróżniejszymi produktami jak sosy, gulasze, skwarki, smażona cebulka czy zwykłe masło. Poniżej pokazujemy najlepsze połączenia, które z kluskami śląskimi nie mają sobie równych.

Kluski śląskie same w sobie nie są niczym wyjątkowym. Ot sprężyste kluski z ciasta ziemniaczanego z charakterystycznym wgłębieniem na środku. Dlatego najwięcej emocji wywołują zwykle dodatki, które dodaje się do klusek.

Kluski śląskie stanowią doskonały zamiennik klasycznych makaronów, kasz, ryżu i ziemniaków, jeśli te produkty już się tobie znudziły. Aby cieszyć się z każdego kęsa, umieść je na talerzu wraz z poniższymi propozycjami.

Co podać do klusek śląskich?

Najbardziej klasycznym pomysłem jest oczywiście mięso duszone w gęstym i aromatycznym sosie. Zwykle jest to wieprzowina lub wołowina, które po wielogodzinnym gotowaniu dosłownie rozpływają się w ustach.

Świetnym wyborem dla tych, którzy nie jedzą mięsa, będzie sos do klusek śląskich na bazie grzybów. Esencjonalny i oblepiający sos pokrywa kluski smaczną warstwą, na której sam widok zaczyna szybko ciec ślinka.

Doskonałe połączenie smaków uzyskasz również z najbardziej podstawowych składników - takich jak masło. Roztopione masło może być polane po kluskach z odrobiną soli. Taka propozycja jest pysznym dodatkiem do głównego dania.

Kluski śląskie inaczej

Myśląc o kluskach śląskich, do głowy przychodzą głównie pomysły na słone i wytrawne rozwiązania, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je na słodko. Ta wersja z pewnością spodoba się głównie najmłodszym.

Do klusek na słodko warto przygotować sos owocowy, którym można polać podgrzane kluseczki. Niektórzy po prostu posypują je podprażoną bułką tartą z masłem i cukrem - tak, jak leniwe kluski.

Innym bardzo częstym rozwiązaniem jest polanie klusek zwykłym sosem pomidorowym znanym z kuchni włoskiej. Aromatyczne przyprawy i słodko-kwaśny smak pomidorów pysznie komponują się z delikatnymi kluskami.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy tajniki przygotowywania klasycznych klusek śląskich.

Kluski śląskie z sosem mięsnym

Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy; glodnapolka

Zapraszamy na nasz Instagram