Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Za ten obiad zapłacisz grosze. Kucharz pokazał, jak robi „tanie danie na ciężkie czasy”
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 16.08.2023 20:04

Za ten obiad zapłacisz grosze. Kucharz pokazał, jak robi „tanie danie na ciężkie czasy”

Przepis na tani obiad z ziemniaków i kiełbasy
Sceny z filmu na kanale YouTube Kocham Gotować

Pyszny obiad wcale nie musi być drogi. Piotr Ogiński z kanału Kocham Gotować, udowodnił to po raz kolejny. Na najnowszym nagraniu podzielił się przepisem na proste i tanie danie. Ten smak zachwyci każdego.

Prosty przepis na tani obiad od kucharza

Ceny żywności potrafią spędzać sen z powiek. Wszystko drożenie i coraz trudniej o tani obiad. Na szczęście są przepisy, które pozwolą nam na wyżerkę i oszczędność. Popularny kucharz pokazał swój patent. Każdy powinien tego spróbować.

Piotr Ogiński od lat prowadzi kanał Kocham Gotować na YouTube. Tym razem podzielił się przepisem na obłędną zapiekankę. Użył w niej ziemniaki po obiedzie, kiełbasę i cebulę. Ciężko uwierzyć, że takie połączenie może tak dobrze smakować. Jak ją przygotować? Dowiesz się tego w dalszej części tekstu.

Zapiekanka.jpg
 Scena z filmu na kanale YouTube Kocham Gotować
Co wieczór piję ten napar, a waga leci w dół. Robię go z 1 składnika, w efekty aż trudno uwierzyć

Tani obiad na każdą kieszeń

Składniki:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 kiełbasy
  • 6  cebul
  • 40 g śmietany 12%
  • 30 g masła
  • żółtko 
  • sól i pieprz

Przepis na tani obiad nie powinien nikomu sprawić problemu. Piotr Ogiński pokazał wszystko krok po kroku. Poniżej znajdziesz kompletny przepis.

Niedroga zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy

Na początku kroimy cebulę w piórka. Podsmażamy ją na patelni z dodatkiem soli. Dzięki niej szybciej puści wodę. Kiełbasę kroimy wzdłuż na pół, delikatnie nacinamy i dodajemy do cebuli. Całość smażymy przez chwilę. Następnie dusimy pod przykryciem przez kilka minut.

Ugotowane ziemniaki ubijamy razem z masłem. Warto je jednocześnie podgrzewać na małym ogniu. Ziemniaki doprawiamy solą i pieprzem. Gdy połączą się z masłem, mieszamy je ze śmietaną. Dalsza część przepisu jest jeszcze prostsza.

Kiełbasę z cebulą wykładamy na foremkę do pieczenia. Wszystko przykrywamy ubitymi ziemniakami. Danie wstawiamy do piekarnika i pieczemy do momentu, aż zapiekanka będzie chrupiąca z wierzchu. 

Trzeba przyznać, że przepis Piotra Ogińskiego to prawdziwa rewelacja. Niedawno wspominaliśmy o jego poradach dotyczących mleka. Sprawdź też jego patent na kultowy deser z PRL-u.

zapiekanka ziemniaczana.jpg
 Scena z filmu na kanale YouTube Kocham Gotować