Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zachwycająca jajecznica według przepisu Magdy Gessler
Karolina Szmulewicz
Karolina Szmulewicz 18.07.2021 02:00

Zachwycająca jajecznica według przepisu Magdy Gessler

Jajecznica według Magdy Gessler
canva

Magda Gessler całe swoje życie poświęciła gastronomii i sztuce kulinarnej. Nic więc dziwnego, że nie ma dania, które miałoby przed nią tajemnice. Nawet pozornie pospolita jajecznica może być nie lada przysmakiem, jeśli zastosujemy kilka z jej tricków.

Za sukcesem wybitnej jajecznicy Magdy Gessler stoją trzy konkretne dodatki, które dla wielu z nas mogą wydawać się nie na miejscu.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Co dodaje Magda Gessler do jajecznicy?

Pierwszym nietypowym składnikiem jest koper. To właśnie jego dodajemy do jajecznicy na sam koniec smażenia. Większość z nas decyzuje się w tym momencie raczej na szczypiorek, jednak koperek dodaje zdecydowanie więcej aromatu.

Magda Gessler swoją jajecznicę doprawia także śmietaną. Zaledwie łyżka dodana do jajek sprawiają, że danie wychodzi aksamitne i puszyste.

Ostatnim, ale nie najmniej ważnym dodatkiem do jajecznicy według Magdy Gessler są kurki. Mamy teraz wyjątkowe szczęście być w samym centrum sezonu na te pyszne grzyby, nic tylko korzystać.

Przepis na jajecznicę według Magdy Gessler

Potrzebujesz:

  • 6 jajek

  • cebulę

  • 200 gram kurek

  • pół pęczka koperku

  • łyżkę śmietany 18%

  • łyżkę masła

  • sól i pieprz do smaku

Kurki czyścimy i kromy na nieco mniejsze kawałki. Cebulę szatkujemy w niewielką kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wykładamy na nie cebulę. Smażymy na małym ogniu, aż cebula zmięknie i się zarumieni.

Do oddzielnej miseczki wbijamy jajka i dodajemy czubatą łyżkę śmietany. Jajka ze śmietaną bardzo szybko i energicznie ubijamy.

Do cebuli dodajemy pokrojone kurki i chwilę smażymy, aby zmiękły. Kurki doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelnie wlewamy jajka i ciągle mieszamy na patelni. Pod koniec smażenia dodajemy koperek. Jajecznicę podajemy od razu z ulubionym pieczywem. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram