Zachwycająca jajecznica według przepisu Magdy Gessler
Magda Gessler całe swoje życie poświęciła gastronomii i sztuce kulinarnej. Nic więc dziwnego, że nie ma dania, które miałoby przed nią tajemnice. Nawet pozornie pospolita jajecznica może być nie lada przysmakiem, jeśli zastosujemy kilka z jej tricków.
Za sukcesem wybitnej jajecznicy Magdy Gessler stoją trzy konkretne dodatki, które dla wielu z nas mogą wydawać się nie na miejscu.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Co dodaje Magda Gessler do jajecznicy?
Pierwszym nietypowym składnikiem jest koper. To właśnie jego dodajemy do jajecznicy na sam koniec smażenia. Większość z nas decyzuje się w tym momencie raczej na szczypiorek, jednak koperek dodaje zdecydowanie więcej aromatu.
Magda Gessler swoją jajecznicę doprawia także śmietaną. Zaledwie łyżka dodana do jajek sprawiają, że danie wychodzi aksamitne i puszyste.
Ostatnim, ale nie najmniej ważnym dodatkiem do jajecznicy według Magdy Gessler są kurki. Mamy teraz wyjątkowe szczęście być w samym centrum sezonu na te pyszne grzyby, nic tylko korzystać.
Przepis na jajecznicę według Magdy Gessler
Potrzebujesz:
6 jajek
cebulę
200 gram kurek
pół pęczka koperku
łyżkę śmietany 18%
łyżkę masła
sól i pieprz do smaku
Kurki czyścimy i kromy na nieco mniejsze kawałki. Cebulę szatkujemy w niewielką kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wykładamy na nie cebulę. Smażymy na małym ogniu, aż cebula zmięknie i się zarumieni.
Do oddzielnej miseczki wbijamy jajka i dodajemy czubatą łyżkę śmietany. Jajka ze śmietaną bardzo szybko i energicznie ubijamy.
Do cebuli dodajemy pokrojone kurki i chwilę smażymy, aby zmiękły. Kurki doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelnie wlewamy jajka i ciągle mieszamy na patelni. Pod koniec smażenia dodajemy koperek. Jajecznicę podajemy od razu z ulubionym pieczywem. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: