Polacy go pomijają, a jest bogaty w potas i wapń. Polecają go nawet dietetycy
Rosół często pojawia się na naszym stole. Rzadko kiedy jednak stawiamy na przygotowanie go na kościach. Taka zupa nie tylko jest dość tania, ale też bardzo zdrowa. Niejeden dietetyk ją poleci.
Przygotuj rosół na kościach
Rosół na kościach zawiera sporo kolagenu i elastyny, co sprawia, że ma korzystny wpływ na nasz układ kostny, skórę oraz paznokcie. Obfituje też w magnez, potas, fosfor i wapń, które wspomagają też układ nerwowy i krwionośny. Wpływają również na dobrą kondycję mięśni.
Nazywany niekiedy właśnie kolagenowym wywar usprawni także trawienie, gdyż stanowi źródło odpowiedzialnych za wydzielanie kwasu żołądkowego aminokwasów proliny i glicyny. Jak przygotować tę dobroczynną zupę? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu.
Ciasto Wenus smakuje jak marzenie, a robi się dosłownie w kilka chwil. Ten przepis to hitPrzepis na rosół na kościach
Do zrobienia zupy potrzebować będziecie pół kilograma kości na każdy litr wody. Przyda się także bulion warzywny, który nada jej bogatszego smaku. Ponieważ gotowanie jest naprawdę długie, polecamy przygotować większą ilość.
Składniki:
- 4 litry wody
- 2 kg kości z kurczaka, wieprzowych lub wołowych
- bulion warzywny wedle smaku
- 30 ml jabłkowego octu
- sól i pieprz w ilości do smaku
Poza wymienionymi wyżej składnikami, potrzebujemy jeszcze dużego garnka oraz sporo czasu. Warto jednak spróbować. Zupa w mig postawi was na nogi podczas choroby i poprawi samopoczucie.
Jak zrobić rosół na kościach? Trzeba być cierpliwym
Przygotowanie dobroczynnej zupy nie jest skomplikowane. Zaczynamy od włożenia kości do garnka i zalania ich wodą oraz octem — on pomoże „wyciągnąć” z kości to, co najlepsze. Teraz całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 24 godziny
Możemy gotować rosół etapami, za każdym razem mierząc czas od momentu, gdy zawartość garnka zawrze. Na 2-3 godziny przed końcem przyrządzania wlewamy bulion warzywny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jak podać rosół na kościach?
Zupę serwujemy tak samo, jak „zwykły” rosół, czyli z makaronem lub ziemniakami. Polecamy pyszną domową krajankę. Koniecznie dodajcie też świeżą natkę pietruszki lub przyprawę z lubczyku.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na rosół. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić wersję bezmięsną, która też jest smaczna i esencjonalna. Być może skusi was też idealny na specjalne okazje rosół królewski.
Źródło: motywatordietetyczny, portal.abczdrowie