Smakosze.pl

canva/Изображения пользователя Ahanov Michael

Polacy go pomijają, a jest bogaty w potas i wapń. Polecają go nawet dietetycy

21 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rosół często pojawia się na naszym stole. Rzadko kiedy jednak stawiamy na przygotowanie go na kościach. Taka zupa nie tylko jest dość tania, ale też bardzo zdrowa. Niejeden dietetyk ją poleci.
 

Przygotuj rosół na kościach

Rosół na kościach zawiera sporo kolagenu i elastyny, co sprawia, że ma korzystny wpływ na nasz układ kostny, skórę oraz paznokcie. Obfituje też w magnez, potas, fosfor i wapń, które wspomagają też układ nerwowy i krwionośny. Wpływają również na dobrą kondycję mięśni.

Nazywany niekiedy właśnie kolagenowym wywar usprawni także trawienie, gdyż stanowi źródło odpowiedzialnych za wydzielanie kwasu żołądkowego aminokwasów proliny i glicyny. Jak przygotować tę dobroczynną zupę? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu.

Rosół na kościach jest zdrowy.jpg
canva/Изображения пользователя Ahanov Michael 
Ciasto Wenus

Ciasto Wenus smakuje jak marzenie, a robi się dosłownie w kilka chwil. Ten przepis to hit

CZYTAJ DALEJ

Przepis na rosół na kościach

Do zrobienia zupy potrzebować będziecie pół kilograma kości na każdy litr wody. Przyda się także bulion warzywny, który nada jej bogatszego smaku. Ponieważ gotowanie jest naprawdę długie, polecamy przygotować większą ilość.

Składniki:

  • 4 litry wody
  • 2 kg kości z kurczaka, wieprzowych lub wołowych
  • bulion warzywny wedle smaku
  • 30 ml jabłkowego octu
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Poza wymienionymi wyżej składnikami, potrzebujemy jeszcze dużego garnka oraz sporo czasu. Warto jednak spróbować. Zupa w mig postawi was na nogi podczas choroby i poprawi samopoczucie. 

Jak zrobić rosół na kościach? Trzeba być cierpliwym

Przygotowanie dobroczynnej zupy nie jest skomplikowane. Zaczynamy od włożenia kości do garnka i zalania ich wodą oraz octem — on pomoże „wyciągnąć” z kości to, co najlepsze. Teraz całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 24 godziny

Możemy gotować rosół etapami, za każdym razem mierząc czas od momentu, gdy zawartość garnka zawrze. Na 2-3 godziny przed końcem przyrządzania wlewamy bulion warzywny. Doprawiamy solą i pieprzem.

Jak podać rosół na kościach?

Zupę serwujemy tak samo, jak „zwykły” rosół, czyli z makaronem lub ziemniakami. Polecamy pyszną domową krajankę . Koniecznie dodajcie też świeżą natkę pietruszki lub przyprawę z lubczyku .

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na rosół. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić wersję bezmięsną , która też jest smaczna i esencjonalna. Być może skusi was też idealny na specjalne okazje rosół królewski .

Bogaty rosół na kościach.jpg
canva/Polina Shurygina

Źródło: motywatordietetyczny, portal.abczdrowie

kompot śliwkowy

Nakłuj śliwki igłą i wsadź do słoików. Złapiesz się za głowę, gdy zobaczysz co z tego wyjdzie

CZYTAJ DALEJ
zupa na odchudzanie

Nie ma lepszej zupy na odchudzanie. Smakuje obłędnie i zrobisz ją w 30 minut

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Produkty

Sprawdziłam ile zapłacimy za sałatkę jarzynową na święta. Ceny warzyw nie zostawiają złudzeń, będzie drogo
Czytaj więcej >

Produkty

Kupił bigos na jarmarku bożonarodzeniowym, ta cena to przegięcie. „Tandeta, nie nadaje się do jedzenia”
Czytaj więcej >

Produkty

Nie mógł uwierzyć oczom, aż włączył kamerę w Biedronce. Po tym, co pokazał Polacy ruszą tłumnie na zakupy?
Czytaj więcej >

Produkty

Niebotyczna cena za 5 wigilijnych pierogów u Magdy Gessler. Za sałatkę jarzynową trzeba zapłacić krocie
Czytaj więcej >

Produkty

Już 2 i 3 grudnia w Warszawie odbędą się Targ Świąteczny, Targi Biżuterii i Dodatków oraz Festiwal Pierogów Świata!
Czytaj więcej >

Produkty

Najlepsza zupa na zimę. Ani ogórkowa, ani grochówka. Wybraliśmy 7 ulubionych
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Produkty

Produkty

Redakcja smakosze.pl

Te śledzie to najlepszy wybór z polskich sklepów. Wielki test Smakoszy
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Klienci Biedronki czują się oszukani. Pracownica Kasia ujawnia, ludzie nie dowierzają na widok paragonów
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polacy kochają dodawać je do sałatek. Dietetycy wprost powiedzieli, co o tym myślą
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Razem stać nas na dobro. Pomóż się ogrzać
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Biedronka kontra Lidl: nadciąga świąteczna bitwa na cytrusy. Już wiadomo gdzie będzie najtaniej
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Te śledzie to najlepszy wybór z polskich sklepów. Wielki test Smakoszy
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Klienci Biedronki czują się oszukani. Pracownica Kasia ujawnia, ludzie nie dowierzają na widok paragonów
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polacy kochają dodawać je do sałatek. Dietetycy wprost powiedzieli, co o tym myślą
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Razem stać nas na dobro. Pomóż się ogrzać
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Biedronka kontra Lidl: nadciąga świąteczna bitwa na cytrusy. Już wiadomo gdzie będzie najtaniej
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest
Czytaj więcej >