Pomidorowa czy rosół? Dietetyk wskazał, która zupa jest zdrowsza. Werdykt szokuje
Dietetyk postanowił rozwiązać odwieczny spór. Powiedział, czy lepszy jest rosół, czy też pomidorowa. W swoim werdykcie nie opierał się jednak na osobistych preferencjach, takich jak smak. Po pod lupę wziął właściwości zdrowotne obydwu zup.
Pojedynek rosołu i pomidorowej w wykonaniu dietetyka
Michał Wrzosek, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego konta na YouTube, to popularny w sieci dietetyk. Na swoim kanale udostępnia całe mnóstwo materiałów pomocnych w odpowiednim żywieniu. Tym razem postanowił przyjrzeć się niezwykle ciekawemu zagadnieniu. Porównał między sobą właściwości zdrowotne dwóch ukochanych zup Polaków.
Rosół to niezaprzeczalny król tradycyjnej polskiej kuchni. Pomidorowa depcze mu po piętach pod względem popularności. Wygrany w tym pojedynku może być tylko jeden. Sprawdźmy, co na temat obu potraw powiedział doświadczony dietetyk.
Chciała kupić ulubione bułki z Biedronki. Nagle to zobaczyła i zamarła, od razu wszystko nagrałaDietetyk ocenia rosół i pomidorową
Pojedynek zup polegał na wyliczeniu właściwości zdrowotnych każdej z nich. Zarówno rosół, jak i pomidorowa mogły zdobyć punkt za każdą pozytywną cechę. Wygrać miała potrawa, która takich punktów zbierze więcej. Werdykt zaskoczy każdego.
Dietetyk rozpoczął od opisania rosołu. Zaznaczył, że zupa posiada wszystkie aminokwasy, które są niezbędne dla zachowania zdrowia skóry i stawów. Za to wywar mięsno-warzywny otrzymał 1 punkcik. Nie były to jednak wszystkie płynące z niego korzyści.
Każdy dobrze wie, że nie ma nic lepszego na chorobę, niż rosół. Złożeni w łóżku grypą lub przeziębieniem z wdzięcznością przyjmujemy parujący talerz tej zupy. Taką właściwość potwierdził także dietetyk w swoim materiale. Rosół prowadził 2:0 w zestawieniu.
Po chwili miała jednak przyjść kontra ze strony pomidorowej. Dietetyk zwrócił uwagę, że jest ona świetnym źródłem likopenu. Związek ten, występujący w pomidorach, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Emocje w zawodach zorganizowanych przez dietetyka zaczęły sięgać zenitu przy wyniku 2:1.
Jaki był werdykt dietetyka w starciu rosołu z pomidorową?
Dietetyk nie skończył z wyliczaniem zalet rosołu. Zaznaczył, że zupa jest wyjątkowo niskokaloryczna. W 100 ml zawiera jedynie 10 kcal. Ten doskonały wynik zasłużył na kolejny punkt.
Rosołu nie podaje się raczej w postaci czystego wywaru. Występuje z dodatkami, takimi jak makaron, kurczak, marchewka i natka pietruszki. Dzięki temu można z niego stworzyć całkowicie zbilansowany posiłek. Tym sposobem rosół prowadził z pomidorową 4:1.
Wynik wydawał się nie do odrobienia dla pomidorówki. Wtedy jednak dietetyk przypomniał ważną rzecz. Zupę pomidorową najczęściej przyrządzamy z „rosołu z wczoraj". Tak właśnie pomidorowa przejęła wszystkie punkty rosołu, wygrywając z nim w szrankach 5:4. Najlepszy klasyczny rosół przygotujecie pod okiem Makłowicza. Tak przyrządzona pomidorowa wygra z każdą inną zupą.
Źródło: YouTube Michał Wrzosek