Lepsza od pomidorowej i ogórkowej. Rodzina będzie błagać o dokładkę

Zupa to fantastyczne danie pod praktycznie każdym względem. Jest wiele rodzajów tej potrawy, dzięki czemu mamy dużo możliwości wyboru. Oprócz oczywiście walorów smakowych, zupy są często również świetnym środkiem leczniczym, szczególnie rosół. Jednak tym razem skupimy się na smaku. Przedstawiamy wam przepis na przepyszne danie idealne na rodzinny obiad.
Zupa idealnym pierwszym daniem
Zupa to danie, które w Polsce jest po prostu codziennością. Przede wszystkim dlatego, że istnieje wiele przepisów i każdy znajdzie coś dla siebie. Najpopularniejsze w naszym kraju są takie zupy jak rosół, pomidorowa, żurek, czy krupnik.
Jak już wspomnieliśmy, tego typu potrawy mają również często właściwości lecznicze prozdrowotne. Szczególnie rosół, który świetnie się sprawdza w przypadku wszelkiego rodzaju przeziębień.
Mimo fantastycznego smaku tradycyjnych zup warto czasami przygotować coś zupełnie innego, co pozwala odblokować kolejne doznania smakowe. Przedstawiamy Wam zatem przepis na szybką zupę.

Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy to świetny pomysł na obiad na sobotę. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i co najważniejsze smaczna. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki
- 50 g czerwonej soczewicy
- 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego, lub rosołu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- szczypta ostrej papryki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/3 szklanki śmietanki 30% lub 18%
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować zupę z soczewicy?
W pierwszej kolejności w garnku z rozgrzaną odrobiną oleju umieszczamy pokrojona w drobno cebulę i smażąc na wolnym ogniu, czekamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a także obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę.
Po chwili wrzucamy do garnka obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy suchą soczewicę i całość mieszamy.
W kolejnym kroku wlewamy przygotowany bulion warzywny i doprowadzamy do zagotowania. Następnie dodajemy kurkumę, ostrą paprykę, sól i pieprz. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez około 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy krojone pomidory z puszki i gotujemy przez kolejne 15 minut, tym razem z lekko uchylona przykrywką.
Kiedy wspomniany czas minie, odstawiamy nasze danie z ognia, dodajemy posiekany koperek i śmietaną. Całość mieszamy.
Tak przygotowana potrawa z soczewicy to idealna zupa na sobotę.

Sprawdź przepis na kotlety mielone z gruszką. Zobacz, co warto dodać do maślanki.





































