Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne grzyby. Pierogi z kapustą o wiele lepiej smakują z tym zaskakującym dodatkiem
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 11.12.2023 19:02

Żadne grzyby. Pierogi z kapustą o wiele lepiej smakują z tym zaskakującym dodatkiem

pierogi na talerzu
canva

Pierogi z kapustą i grzybami muszą się znaleźć na każdym wigilijnym stole. Tak myślałam przez lata, problem w tym, że mój mąż nie cierpi grzybów. Dlatego zastąpiłam je innym dodatkiem i wszyscy – nawet tradycjonaliści marzący o kapustach z grzybami – natychmiast pokochali takie połączenie.

Pierogi z kapustą i serem – zamiennikiem grzybów

Jest zresztą wiele powodów, by grzyby zastąpić serem. Choć połączenie kapusty z grzybami jest stare jak świat i wiele osób oczekuje go na świątecznym stole, na pewno niektórzy ucieszą się ze zdrowego, bogatego w wapń i białko twarogu. Dlatego warto wypróbować ten prosty przepis.

Składniki:

Na ciasto

  • ½ kg mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • ciepła woda, sól

Na farsz

  • 1 biała kapusta
  • 20 dkg białego sera
  • 1 cebula
  • masło, sól, pieprz
Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek

Pierogi z kapustą i serem – przepis

Najpierw przygotowuję ciasto na pierogi. Jasne, że każda gospodyni ma swój ulubiony przepis i możesz śmiało zrobić ciasto według niego. Ja zagniatam wymienione wyżej składniki pilnując tylko, żeby ciasto było elastyczne. Kółka wycinam szklanką i do każdego z pierogów nakładam po łyżeczce masy.

 

Jak przygotować pierogi z kapustą?

Żeby zrobić farsz, poszatkowaną kapustę gotuję w osolonej wodzie, odcedzam i studzę. W międzyczasie kroję w drobną kostkę i podsmażam na maśle cebulkę. Kiedy kapusta przestygnie, odciskam ją dodatkowo, żeby nie miała w sobie nadmiaru wilgoci, i dodaję cebulę oraz ser. Rodzina zajada się z apetytem.