Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zalewajka a żurek. Czym się różnią?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.02.2022 01:00

Zalewajka a żurek. Czym się różnią?

Zalewajka a żurek
canva/Dar1930

Zalewajka, a żurek, dwie zupy, które wyglądają niemal identycznie i również również podobnie smakują. Zarówno zalewajka, jak i żurek gotowane są na zakwasie żytnim, czym więc się różnią? Poznaj najważniejsze różnice między zalewajką a żurkiem.

Zalewajka i żurek to przepyszne, polskie, tradycyjne zupy, gotowane nie tylko na święta. Zupy mają wyraźny, kwaśny smak z nutą suszonego majeranku, są przepyszne i zdrowe. Podstawowym składnikiem zup jest zakwas żytni. Zakwas wzmacnia naszą odporność, łagodzi problemy trawienne i przyspiesza odbudowę naturalnej flory bakteryjnej jelit.

Zarówno zalewajka, jak i żurek gotowane są na boczku i kiełbasie z dodatkiem marchewki, czosnku, cebuli, żeby wydobyć jak najlepszy smak. Do zup dodaje się również suszony majeranek, liście laurowe i ziele angielskie i podaje z kromką świeżego pieczywa. Czym więc tak naprawdę różni się żurek od zalewajki?

Zalewajka a żurek- najważniejsze różnice

Zalewajka jest zupą gotowaną na ziemniakach, pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucane są do wywaru mięsno- warzywnego i gotowane do miękkości, dopiero później zupa jest zakwaszana. Do zalewajki bardzo często dodaje się również suszone grzyby, które dodatkowo wzmacniają jej smak - tu poznasz prosty przepis na wyśmienitą, rozgrzewającą zalewajkę.

Zalewajka z ziemniakami, boczkiem i grzybami

Źródło zdjęcia: canva/arfo Żurek jest natomiast gęstą zupą, gotowaną na mięsno- warzywnym wywarze, jest mocno zakwaszona i podaje się ją głównie z jajkiem na twardo. Zalewajka w wielu regionach Polski jest również dodatkowo zabielana śmietaną.

Tagi: Danie Zupa Jajka