Zamiast cukru dodaj do kawy sól. Prosta zmiana przyniesie wiele korzyści. Aż trudno uwierzyć
Wielu z nas rozpoczyna dzień od kubka aromatycznej kawy. Najczęściej pija się ją z dodatkiem cukru i śmietanki. Najnowszy trend zaleca jednak zupełnie coś innego. Dodaj do kawy sól i przekonaj się, jak zbawiennie wpływa ona na smak napoju i jego właściwości.
Sól coraz częściej spotkać można w rozmaitych, nie tak oczywistych składnikach. Słony karmel czy też czekolada z charakterystycznym posmakiem nikogo już nie dziwi. Solenie napojów to jednak coś nowego. Jednak zaufaj ekspertom i dodaj do kawy szczyptę soli. Dlaczego?
Nie lubisz w kawie posmaku goryczki? Dodaj sól!
Jeśli przeszkadza Ci w kawie charakterystyczny posmak goryczki, mamy na to idealną radę. Dodaj do kawy szczyptę soli i raz na zawsze pożegnaj się z niechcianą nutą w napoju. Wystarczy tylko odrobina najpopularniejszej przyprawy, aby poczuć różnicę.
Sól idealnie podkreśla smak gorącego naparu. Sposób ten od dawna praktykowany jest w wielu krajach. Solona kawa nie dziwi nikogo w krajach skandynawskich, ale także w Serbii i Turcji.
Idealna proporcja napoju do przyprawy jest kwestią indywidualną. Dodaj do kawy sól i sprawdź, jaka ilość jest odpowiednia dla Ciebie. Najlepiej zacząć przygodę z soloną kawą od jednej szczypty, a następnie zwiększać lub zmniejszać ilość soli w zależności od gustu.
Dodaj do kawy sól bez obaw o swoje zdrowie
Czy dodanie soli do kawy jest zdrowe? Filiżanka kawy ze szczyptą soli nie stanowi zbytniego obciążenia dla organizmu. Jak wszystko jednak, należy ten napój spożywać z umiarem. Warto przy tym kontrolować ogólną dzienną ilość spożywanej soli.
Picie kawy w dużych ilościach wypłukuje z organizmu sód. Związek ten ma znaczenie przede wszystkim dla funkcjonowania naszego układu nerwowego oraz mięśniowego. Dodatek soli skutecznie równoważy tę stratę.
Zastąpienie cukru i śmietanki solą wpłynie korzystnie na kaloryczność napoju. W dodatku kawa sama w sobie wpływa pozytywnie na metabolizm. Zrezygnuj z tuczących dodatków i dodaj do kawy sól. Rezultaty mogą Cię pozytywnie zaskoczyć. Kuloodporna kawa może być nie lada odkryciem. Dodatek cytrusa do napoju ma zaskakujące właściwości.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak długo namaczać groch do kapusty z grochem? Chodzi nie tylko o skrócenie czasu gotowania
Wigilijny pasztet bez grama mięsa. Zrobisz go z aromatycznego rarytasu. Przyciągnie wszystkich gości
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama