Smakosze.pl Przepisy Zamiast gotować osobno, ułóż w naczyniu i zapiecz. Ta prosta zapiekanka to hit
fot. facebook.com/przepiski

Zamiast gotować osobno, ułóż w naczyniu i zapiecz. Ta prosta zapiekanka to hit

27 sierpnia 2024

Na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykła zapiekanka, ale jest w niej coś nietypowego. Dzięki niecodziennej formie wygodnie się ją nakłada. A smakuje? Jak zawsze w wypadku ziemniaków i mięsa zapieczonego z serem, czyli wyśmienicie.

Zapiekankowe kotlety mielone

Zazwyczaj w zapiekance warstwy układamy poziomo. W tym przepisie zmieniamy tę metodę. Dzięki temu cały obiad jest jakby łatwiejszy w obsłudze. Pyszny jak zapiekanka, prosty jak szaszłyki, a na talerzu zachowuje się jak kotlety mielone z dodatkami . Albo odwrotnie – jak kto woli. Obiad taki świetnie można odgrzać, dlatego można go z powodzeniem przygotować na dwa dni.

Głównym składnikiem jest tu oczywiście odpowiednio doprawione mięso mielone – wołowe lub wieprzowe . Do tego ziemniaki, warzywa i klasyczny obiad gotowy, choć w nowym i ciekawym wydaniu. Do tego oszczędzony czas i mniejszy bałagan w kuchni. Lepiej po prostu być nie może.

mięso mielone.jpg
Fot. Canva
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze mielone. Wybór mięsa zaskoczy niejedną gospodynię

Obiad na dwa dni-pomysłowa zapiekanka

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Przepiski. Autorzy nazywają podobną zapiekankę „zapiekanką na bogato” i trudno się z tym nie zgodzić. My dodajemy mu smaku przez specjalny, pyszny sos , jednak prostszą i tańszą wersję można przygotować ze zwykłą polewą ze śmietany czy jogurtu.

Składniki

  • 500 g mięsa z szynki wieprzowej
  • 2 pomidory
  • 2 duże czerwone cebule
  • 2 duże ziemniaki
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • Opcjonalnie: 100 g startej mozzarelli
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Przyprawy: papryka wędzona, tymianek, kmin rzymski
  • Sól, pieprz

Zapiekanka ziemniaczana z kotletami

Mięso przekładamy do miski. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i kminem rzymskim. Mieszamy, by równomiernie rozprowadzić przyprawy.

Ziemniaki obieramy. Razem z cebulą i pomidorami kroimy w plastry. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem układamy rządkami naprzemiennie spłaszczone kotlety z mięsa i pozostałe składniki. Całość posypujemy tymiankiem.

Fetę, jogurt i czosnek umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy pieprzem. Sos wylewamy na zapiekankę i rozprowadzamy dokładnie. Przed pieczeniem można dodatkowo posypać danie mozzarellą. Zapiekamy je przez 25 minut w temperaturze 180 stopni . Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wypróbuj też przepisy na szybki deser z malinami i kurczaka w cieście francuskim .

warstwy na zapiekankę
fot. facebook.com/przepiski
Ta zupa jest tak dobra, że mogłaby zdobyć Oskara. Najchętniej jadłbym ją codziennie
To najlepszy sernik z rosą, jaki jadłem. Wygląda jak milion dolarów i jest lekki jak chmurka
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy