Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zamroziłaś pierogi na święta? Podczas gotowania pamiętaj o 1 zasadzie. Bez niej łatwo o klapę
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 23.12.2022 15:43

Zamroziłaś pierogi na święta? Podczas gotowania pamiętaj o 1 zasadzie. Bez niej łatwo o klapę

jak gotować zamrożone pierogi
Canva / pixelshot

Mrożenie pierogów jest doskonałym sposobem na ich przechowywanie. Dzięki temu możemy odgrzać je i podać, kiedy zachodzi taka potrzeba. Jak gotować zamrożone pierogi? Przede wszystkim nigdy nie wrzucaj ich na zimną wodę.

Zamrożone, a następnie odgrzane pierogi mogą być równie smaczne, jak te świeżo ulepione. Wystarczy znać kilka prostych kroków, jak gotować rozmrożone pierogi. To smakowite danie z powodzeniem rozmrozić również na patelni. Wybierz najlepszą dla siebie opcję.

Jak gotować zamrożone pierogi, aby zachowały pełnię smaku?

W kwestii tego , jak gotować zamrożone pierogi, najczęstszym problemem jest ich rozpadanie się. Nieapetycznie porozklejane ciasto z wypływającym zeń farszem nie jest przyjemnym widokiem. Na szczęście łatwo można zapobiec temu zjawisku.

Aby wiedzieć, jak gotować zamrożone pierogi, należy zacząć od nastawienia odpowiednio dużego garnka z wodą. Płyn, do którego je wrzucamy, musi być wrzący. Pół litra wody wystarczy do ugotowania 100 g pierogów. Wodę do gotowania pierogów należy posolić do smaku.

Podczas gotowanie pierogów, często mieszaj zawartość garnka. Dzięki temu potrawa nie przylgnie do dna. Pierogi nie skleją się między sobą również po odcedzeniu, jeśli do wody dodasz odrobinę oleju.

Jak gotować zamrożone pierogi i czy trzeba je wcześniej rozmrozić? Na szczęście nie ma takiej potrzeby. Prosto z zamrażarki pierogi możesz wrzucać do gotującej się wody. To spora wygoda, a także oszczędność czasu.

Odpowiedni czas gotowania pierogów to ok. 5 minut. Po wrzuceniu do wrzątku, poczekaj aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu odlicz 2-3 minuty do wyłowienia. Tak przygotowane pierogi to gwarancja ich doskonałego smaku.

Jak gotować zamrożone pierogi, a jak odgrzać je na patelni?

Wiemy już, jak gotować zamrożone pierogi. Czy jest inny sposób na ich odgrzanie? Takie danie z łatwością przygotujesz również za pomocą patelni. Metoda ta wymaga wcześniejszego częściowego rozmrożenia potrawy.

Niektórzy ludzie wolą pierogi smażone od gotowanych. Chrupiące złociste ciasto potrafi być niezwykle kuszące. Z tego względu wiedzę, jak gotować zamrożone pierogi warto uzupełnić o umiejętność ich odgrzania na patelni.

W celu rozmrożenia pierogów na patelni potrzebujemy sporej ilości oleju. Wylany na patelnię tłuszcz musi przykryć całe jej dno. Lekko uprzednio rozmrożone pierogi wrzucamy na dobrze rozgrzany olej i smażymy przez 3 minuty z każdej strony. Gorące i ładnie zrumienione danie gotowe jest do podania.

Ania Starmach podpowiada, jak najlepiej mrozić świąteczne pierogi. Dzięki kilku prostym zasadom Twoje pierogi nie rozpadną się podczas gotowania.

pierogi
pierogi

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: