Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zasady mrożenia jagód i borówek. Cenne wskazówki dla każdego
Renata Materlińska
Renata Materlińska 15.08.2022 11:21

Zasady mrożenia jagód i borówek. Cenne wskazówki dla każdego

jagody
canva/alicjane

Lubicie owoce jagodowe? Jeśli chcecie cieszyć się nimi przez cały rok, możecie je utrwalić. Dziś podamy wam zasady mrożenia jagód i borówek. Nasze cenne wskazówki przydadzą się każdemu, bo dzięki nim owoce zachowają swoje najlepsze walory, w tym smak.

Lato to czas, kiedy zajadamy się leśnymi jagody i borówkami amerykańskimi. Tymi drugimi można się cieszyć nieco dłużej. Owoce te doskonale smakują jedzone świeże. Stanowią także doskonały dodatek do ciast i deserów. Jednak sezon na nie nie trwa zbyt długo. Dlatego warto zrobić sobie z nich mały zapas na zimę. Jeśli macie trochę wolnego miejsca w zamrażarce, przeznaczcie je na te wyjątkowe owoce.

Jak mrozić jagody i borówki?

Do mrożenia należy przeznaczyć świeże, dojrzałe owoce. Powinny być jednak jędrne, bez śladów uszkodzeń i pleśni. Gdy będą zbyt miękkie, rozpadną się w czasie płukania, a potem mrożenia.

Po przebraniu i usunięciu listków, owoce należy opłukać. Najlepiej wsypać je do miski z dużą ilością wody i delikatne przemieszać dłońmi, by zmyć z ich powierzchni kurz. Czynność można powtórzyć, jeśli woda nie jest zbyt czysta.

Po opłukaniu owoce warto umieścić na sicie, by dokładnie osączyć je z wody. Można też dokładnie osuszyć owoce, wysypując je np. na tacę wyłożoną papierowymi ręcznikami.

Osuszone owoce należy wysypać dość luźno, pojedynczą warstwą na tacę i wstawić je na ok. 2 godziny do zamrażarki. Gdy obmrożą się, należy je przesypać do torebek do mrożenia, zamknąć i umieścić w zamrażarce.

Mrożone owoce — o czym warto pamiętać?

Torebki z zamrożonymi owocami, a także innymi, domowymi mrożonkami warto oznakować. Tzn. warto napisać na torebce datę mrożenia, a jeśli są trudne do odróżnienia, to także ich nazwę. Mrożone owoce jagodowe najlepiej jest zużyć w ciągu 3-4 miesięcy.

Mrożonych owoców przed dodaniem do ciast i deserów, nie należy rozmrażać. Podobnie, gdy gotujemy z nich kompot, wsypujemy zamrożone owoce na gotującą się wodę. Inaczej owoce stracą dużo soku, a wraz z nim wiele wartościowych składników.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na dżem z borówek amerykańskich, a także na pierogi z jagodami.

mrożone borówki
mrożone borówki

Źródło zdjęcia: canva/AsherDB

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieceinspiracje