Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze
W tradycyjnym przepisie na placki ziemniaczane, bazę stanowi połączenie mąki, ziemniaków i jajka. Okazuje się jednak, że od tradycji są pewne odstępstwa, a popularne placki można z powodzeniem usmażyć bez jajka. W tym celu wybieramy jeden z kilku dostępnych zamienników.
Placki ziemniaczane bez dodatku jajka są wybawieniem dla osób, które cierpią na alergię pokarmową lub zwyczajnie nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego. Mimo modyfikacji oryginalnego przepisu, placki wychodzą pyszne i chrupiące. Niektóre zamienniki jajka do placków ziemniaczanych większość z nas ma już w swojej kuchni.
Placki ziemniaczane czyli, co warto wiedzieć
Podstawą przepisu na placki ziemniaczane są oczywiście ziemniaki. Niezależnie czy z jajkiem czy bez, wybór odpowiedniego gatunku tego warzywa odgrywa kluczową rolę w przygotowaniu pysznych placków.
Na placki ziemniaczane nadają się ziemniaki mączyste typu B lub C (np. Irga, Irys czy Bryza). Nie należy również wybierać na placki ziemniaków młodych, ze względu na ich dużą zawartość wody.
Z właściwie wybranym gatunkiem ziemniaków jesteśmy gotowi przystąpić do przygotowania placków ziemniaczanych. Poza klasycznymi plackami smażonymi, możemy zdecydować się też na placki z piekarnika. Dzięki pieczeniu, takie placki są lżejsze i mają zmniejszoną zawartość tłuszczu.
Placki ziemniaczane bez jajka- czym je zastąpić?
Po wyborze ziemniaków oraz metody ich przyrządzenia, od przygotowania idealnych placków ziemniaczanych dzieli nas już tylko jedna decyzja- czym zastąpić jajko? Zamienników do wyboru jest kilka, możemy wiec wybrać to, co akurat mamy do dyspozycji.
Z tych najłatwiej dostępnych, możemy zdecydować się np. na olej roślinny. Jedna łyżka oleju odpowiada jednemu całemu jajku. Drugim popularnym produktem jest mąka ziemniaczana- tu również jedna łyżka odpowiada jednemu jajku.
Z nieco bardziej czasochłonnych zamienników do placków ziemniaczanych można wymienić zmielone siemię lniane. Jedna łyżeczka siemienia rozpuszczona w trzech łyżkach wody zda tu egzamin doskonale. Zamiast jajka można do placków ziemniaczanych użyć także żelatyny ( łyżeczka proszku rozpuszczona w łyżce zimnej wody, z kolejnym dodatkiem łyżki gorącej wody) lub wody po gotowaniu ciecierzycy, zwanej aquafabą- jedno jajko zastępują tu trzy łyżki płynu.
Ostatnim sposobem na placki ziemniaczane bez jajka jest użycie ok. 4 łyżek puree z gotowanych warzyw. Mimo, ze jest to rozwiązanie najbardziej czasochłonne to daje nam największe pole do popisu, jeśli chodzi o smak gotowych placków. Warzywa do pure możesz wybrać wedle własnych preferencji smakowych. Chrupiące placki powstają nie tylko z ziemniaków. Odpuść sobie czasochłonne tarcie warzyw, są szybsze sposoby.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Krysia dodaje do racuchów sezonowe owoce. Spróbujesz i nigdy nie sięgniesz po jabłka
Przepis na fit jajecznicę po francusku. Zrobisz ją bez grama tłuszczu
Najłatwiejsze, doskonałe ciasto na pierogi z 3 składników. Jego sekret tkwi w 1 szczególe